Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v oddaji 24ur zvečer o problemu nezakonitih prehodov meje in policijskemu nadzoru obmejnega območja.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v oddaji 24ur zvečer o problemu nezakonitih prehodov meje in policijskemu nadzoru obmejnega območja.  

»Slovenska policija razmere na meji obvladuje. To nenazadnje kažejo tudi številke. V avgustu je res bila zabeležena najvišja migracija v Sloveniji, a po mojem obisku v Rigoncah se na tem območju število migrantov zmanjšuje. Torej ukrepi slovenske policije delujejo in nenazadnje slovenska policija skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve spremlja situacijo na celotni balkanski poti in tudi ustrezno ukrepa,« je poudaril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v oddaji 24ur zvečer. 

Evropa se trenutno sooča s povečanim številom migracij, katerih velik del poteka po zahodnobalkanski poti, torej tudi čez Slovenijo. Gre za problem, ki presega meje zmožnosti katerekoli posamezne države in ga je treba reševati skupaj, z mednarodnim sodelovanjem, poudarja minister: »Gre za evropski problem in evropski problem se rešuje skupaj na evropski ravni. Videli ste, da je predsednica Evropske komisije obiskala Lampeduso. Tudi jaz sem v stiku tako z notranjimi ministri držav Zahodnega Balkana kot seveda tudi z Republiko Italijo, kjer sem bil na obisku in se pogovoril z njihovim ministrom, prav tako sem tudi v stiku z avstrijskim ministrom,« je povedal minister Poklukar.

Ograja se podira v skladu z našo zavezo

»Na območju Rigonc je vstopna točka v Slovenijo. Res je, tam je največje število vstopov v državo, vendar tujci vstopajo v državo po cestah, po železnici, z vlakom, celo s taksiji in nenazadnje nič več preko zelene meje. Zato se ograja v skladu s koalicijsko zavezo tudi podira. Podiramo jo na območju ob Kolpi v Beli krajini In seveda, ko bomo prišli do konca, bomo podrli vso ograjo v Sloveniji,« zagotavlja minister Boštjan Poklukar. 

Odstranitev ograje je ena od zavez Svobode, prav tako je to zapisano v koalicijski pogodbi. Ograja, tako kot rezilno žica in vse ostale tehnične ovire na meji, so se izkazale za neučinkovite in nehumane, prehodov meje ne zaustavljajo učinkovito, predstavljajo pa lahko oviro in nevarnost za tam živeče prebivalce in prebivalke Slovenije in tudi za živali.   

Še ena od koalicjskih zavez je, da je na področju migracij treba predvsem preganjati organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi. Minister je pri tem jasen: »Tihotapljenje ljudi je velika težava, kajti tihotapske združbe in kriminalci izkoriščajo stisko teh ljudi. Tudi tukaj je Slovenija učinkovita, saj je prijela že več kot 250 tihotapcev

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo