Evropski poslanec Svobode dr. Klemen Grošelj v oddaji Politično o posledicah morebitnega uspeha skrajne desnice in populizma na prihajajočih evropskih volitvah, položaju in izzivih evropskega kmeta...

Evropski poslanec Svobode dr. Klemen Grošelj v oddaji Politično o posledicah morebitnega uspeha skrajne desnice in populizma na prihajajočih evropskih volitvah, položaju in izzivih evropskega kmeta ter spremenjeni varnostni situaciji, s katero se soočajo države EU.  

»Skrajna desnica se bo na prihajajočih evropskih volitvah verjetno nekoliko okrepila. Ključno bo to, kako se bodo proevropske demokratične stranke, ki verjamejo v temeljne vrednote Evropske unije in načela Evropske unije, do nje opredelile, torej če bodo z njimi sodelovale. Potem bo seveda to slabo za Evropsko unijo,« je v oddaji Politično na RTV povedal evropski poslanec Svobode dr. Klemen Grošelj. 

Gibanje Svoboda bo na evropskih volitvah nastopilo kot stranka, ki se zavzema za še močnejšo in bolj povezano Evropsko unijo: »Če bomo ohranili blok močnih proevropskih političnih strank znotraj Evropskega parlamenta, potem bo ta prihodnost veliko boljša in bolj gotova. Pred nami so pomembni izzivi in je pomembno, da imamo močno sredinsko zastopanost v Evropskem parlamentu. Po drugi strani pa je tisto, kar je še pomembno, ko govorimo o skrajni desnici in populizmu, to, da pri njih gre zgolj za odpiranje vprašanj, zlorabljanje, propagandno izrabljanje vprašanj, ki so pereča v naši družbi, pri čemer pa je treba zelo jasno poudariti, da ne ponujajo prav nobenih odgovorov,« je še poudaril Grošelj.  

EU mora tudi v novi geopolitični realnosti poskrbeti za blagostanje državljanov

»Obdobje tako imenovanih mirovnih dividend je dokončno končano. Prišli smo v obdobje, ko se vedno bolj govori o tretji delitvi sveta med Putinovo Rusijo, Ši Džinpingovo Kitajsko in pa na nek način tudi Trumpovo Ameriko,« je novo geopolitično realnost, s katero se sooča mednarodna skupnost, povzel Grošelj.  

Evropska unija ima v teh spremenjenih razmerah, tako Grošelj, vsaj eno zelo pomembno nalogo: »Prilagoditi se mora predvsem na način, da bo ohranila tisto, kar imamo sedaj. To je relativno visoka raven blagostanja državljanov. Seveda bo pri tem veliko izzivov, s katerimi se je sicer do sedaj Evropska unija relativno dobro in uspešno soočala. Zelo pomembno bo to, kakšen bo rezultat prihajajočih volitev,« je še dodal evropski poslanec.  

Dobre rešitve za zeleni prehod in za evropskega kmeta niso nujno med seboj izključujoče

»Verjamem, da zeleni dogovor in z njim povezani ukrepi pravzaprav varujejo evropskega kmeta. Evropski kmet s konceptom družinskih kmetij v prihodnje zagotovo ne bo mogel tekmovati z globalnimi velikimi sistemi, kjer prevladujejo multinacionalke. Tisto, kar je pomembno za evropskega kmeta in kar moramo doseči, je, da bo hrana, ki jo v Evropi pridelamo in uživamo, kakovostna, dostopna in da bo trajnostna,« je pojasnil Grošelj.  

Kmečki protesti, ki jih lahko vidimo po številnih evropskih mestih, jasno kažejo, da imamo sedaj težave v verigi od vil do vilic, povzročitelji teh težav pa seveda niso kmetje sami, meni Grošelj. Najbolj pomembna sprememba, ki so mora torej zgoditi na področju kmetijstva v Evropski uniji v prihodnje, je »da se znotraj skupne kmetijske politike spremeni sistem subvencij, da bo ta omogočal, da kmetje izvedejo to transformacijo, zeleni prehod, in hkrati, da se ohrani njihovo blagostanje,« meni Grošelj.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo