Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je bila gostja v oddajah 24ur zvečer in Odmevi. Predstavila je izhodišča in načrte za reformo sistema plač v javnem sektorju.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je bila gostja v oddajah 24ur zvečer in Odmevi. Predstavila je izhodišča in načrte za reformo sistema plač v javnem sektorju.

»Ko smo na koalicijskem vrhu predstavili analizo gibanja plač v javnem sektorju, smo skupaj ugotovili, da enotnega plačnega sistema ni več,« je uvodoma opozorila Sanja Ajanović Hovnik. Na včerajšnjem vrhu je koalicija sprejela izhodišča za prenovo plačnega sistema, ki bo potekala v več fazah. Najprej se bo naslovilo vse tiste, ki so danes pod minimalno plačo. »Plačne razrede se bo ustrezno ovrednotilo, da bo prvi razred enak višini minimalne plača,« je poudarila ministrica.

Sanja Ajanović Hovnik: »V tem trenutku je približno 25 tisoč zaposlenih v javnem sektorju, ki se nahajajo pod minimalno plačo. In sporočilo današnjega vrha je, da nobeno delo ne more biti vredno manj od minimalne plače

Drugi korak prenove bo po besedah ministrice Ajanović Hovnik odprava anomalij in krivic v srednjem delu lestvice. Šele na koncu pa bo na vrsto prišlo urejanje plač funkcionarjev.

Ministrica je predstavila tudi predlog novega sistema plač: »Predlagali smo delitev na tri večje skupine, znotraj katerih bi oblikovali plačne stebre. Koliko bo v posamezni skupini stebrov in po katerem merilu bodo oblikovani, je stvar debate in o tem se bomo pogajali, ne samo s koalicijo, pač pa tudi s sindikati.  V stebre bomo uvrstili primerljive poklice in vzpostavili tudi določeno avtonomijo določanja plač.«

Za konec je Sanja Ajanović Hovnik poudarila, da »plačna reforma ni samo nova določitev plač. Plačna reforma je oblikovanje sistema, ki bo preprečil nastajanje krivic, in dogovor, kako bomo vrednotili delo ter kako bomo v nadaljevanju postavljali realna merila za pravično nagrajevanje zaposlenih«.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo