Danes praznujemo dan Evrope. Na Evropski komisiji so zapisali, da »na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi.

Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je ta predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.«

Evropska unija je utemeljena na vrednotah kot so mir, varstvo človekovih pravic, vladavina prava in demokracije. To so vrednote razsvetljenstva in hkrati tudi vrednote Svobode.

Svoboda je na evropskem parketu del politične skupine Renew Europe, ki prednost Evropske unije v primerjavi z drugimi deli sveta vidi v miru in stabilnosti, ki sta še vedno del tega prostora, kljub temu, da v naši bližini vre. Evropa je največji posamični trg na svetu, evro je močan. Osrednja naloga Evropske unije naj tudi v prihodnje ostane trdna povezanost in enakopravnost vseh držav članic.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo