Kandidat Svobode za evropskega komisarja Tomaž Vesel v oddaji Marcel.  

»S predsednikom dr. Robertom Golobom sva se že dalj časa pogovarjala o tej kandidaturi, ne samo procesno, tudi vsebinsko. Njegova odločitev je bila, da se ta sporoči ob festivalu Svobode, ker je šlo vendarle za eno izjemno veliko strankarsko prireditev, kjer je bilo po mojih informacijah 1300 podpornikov stranke. Mislim, da je bil odziv tam dober,« je v oddaji Marcel povedal kandidat Svobode za evropskega komisarja Tomaž Vesel.  

Tomaž Vesel je nekdanji predsednik Računskega sodišča, revizor, deloval je tudi kot nadzornik Fife. Kot je ob njegovi predstavitvi na festivalu Svobode poudaril predsednik vlade in stranke dr. Golob, je Vesel načelen človek in je v času prejšnje vlade kot predsednik Računskega sodišča bil »eden redkih, če ne celo edini, ki si je v tistih temnih časih upal izpostaviti svojo glavo in se postaviti po robu tem silam, ki so se takrat morda zdele nepremagljive«. 

Vesel je dejal tudi, da najave njegove kandidature že v začetku aprila ne dojema kot prezgodnje, pač pa to lahko v resnici pomeni tudi prednost pred kandidati iz ostalih držav članic, saj to predsedniku vlade, »ki ima najbrž skoraj dnevne stike z evropskimi voditelji pa tudi predsednico Evropske komisije, omogoča, da je pravočasen v ambicijah države in svojih ambicijah«. 

Za uspeh kandidature je pomembna predvsem enotnost znotraj Slovenije  

»Mislim, da me bo vladna koalicija podprla. Imam pogovore z obema drugima koalicijskima strankama. Pričakujem podporo in da si bomo izmenjali stališča – kaj je tisto, kar so njihove prioritete, tudi pričakovanja Slovenije, ker bo tako lažje oblikovati tudi moja lastna pričakovanja glede delovanja v Evropski uniji,« je dejal Vesel.  

Poudaril je, da bi v procesu imenovanja kandidata za evropskega komisarja slovenski notranjepolitični prostor moral delovati poenoteno in tukaj gledati predvsem na interese Slovenije: »Za Slovenijo je pomembna enotnost. Zakaj? Zato, da se dobi dober resor, da se stališča lahko dobro predstavijo in ne nazadnje tudi zato, da je vendarle sporočilo Evropi, da znamo igrati po nekih razumnih pravilih v korist države.« 

Kot je še dejal Vesel, nihče izmed evropskih komisark in komisarjev ne zaseda komisarskega mesta, ki bi bilo nepomembno, vendar pa bi si sam želel resorja za  »proračun, upravo ali pa kohezijo, kohezijska sredstva, to so vse zahtevni resorji. Noben resor pa ni premalo. Žal se je tudi ta, ki ga imamo trenutno, izkazal kot zelo pomemben resor. Nihče ni tega pričakoval, ampak so različne krize pokazale – prvič, da je vsak resor pomemben, drugič pa, da je Evropa pomemben instrumentarij. Poglejte samo odziv predsednice Evropske komisije in sredstva, ki smo jih dobili zaradi te nesreče.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo