Poslanec in kandidat Svobode na evropskih volitvah Uroš Brežan v intervjuju za Novi matajur o svoji dosedanji politični poti, svojem delu kot minister in poslanec Svobode ter o tem, za kaj bi se med drugim ob izvolitvi zavzemal kot evropski poslanec.  

Kandidiranje na evropskih volitvah jemljem zelo resno. Kot slovenski evropski poslanec bom dosledno nadaljeval, kar sem doma počel doslej.

»Štiri mandate sem bil župan Tolmink in Tolmincev, kot predstavnik Slovenije v odboru regij v Bruslju pa sem dodobra spoznal tudi evropski način dela in odločanja. Zdaj kot poslanec vidim slovensko politiko še z zakonodajnega vidika, tako da sem »doma« v evropskih projektih, kohezijski politiki in čezmejnem sodelovanju. A če me vprašate za dve ključni temi, s katerima se želim ukvarjati v Bruslju, sta to voda in mir,« je v intervjuju za Novi matajur dejal poslanec in kandidat Svobode na evropskih volitvah Uroš Brežan. 

V pričo klimatskih sprememb, ki prinašajo vse pogostejše ekstremne vremenske pojave, bo ključno to, kako se bomo na te izzive odzvali na ravni celotne Evropske unije. Poslanec in kandidat Brežan si torej v Bruslju želi unovčiti predvsem tiste bogate izkušnje iz omenjenega področja, ki si jih je nabral tekom dela na mestu župana, ministra in poslanca.  

»Vodi in naravi je treba izkazati dovolj spoštovanja, da bomo lahko še naprej živeli v sožitju, ob predpostavki, da bodo taki dogodki tudi v prihodnje z veliko verjetnostjo še bolj pogosti,« dodaja Brežan.  

Hitra in zgleda reakcija po lanski ujmi je tudi lekcija za naprej

Take ujme v Sloveniji še ni bilo, niti take škode ne – zato je praktično nemogoče, da nas ne bi vse presenetila.

»Vseeno pa smo bili zelo hitri pri sprejemanju predpisov: že 9. avgusta, pet dni po ujmi, smo spremenili zakon o odpravi posledic naravnih nesreč v državnem zboru. Zakon je bil sprejet soglasno in to je pokazalo, da Slovenija vseeno v takih trenutkih zna stopiti skupaj. Res smo bili enotni,« je svoj pogled na dogajanje takoj po katastrofalnih poplavah in plazovih lanskega avgusta povzel Brežan, ki je takrat opravljal funkcijo ministra za naravne vire in prostor.  

Kot je še spomnil Brežan, »izplačila prvih sredstev za sanacijo, ki se izplačujejo predvsem občinam za javno infrastrukturo, še nikoli dotlej niso bila izplačana tako hitro kot po 4. avgustu. V zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč smo zapisali, da bodo občine prejele do 40 odstotkov predhodno ocenjene škode –  in to vnaprej! –, da se bodo lažje spopadle s posledicami neurja in jih začele odpravljati.« 

Celoten intervju lahko preberete na povezavi tukaj

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo