Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sta se skupaj s predstavnikoma koalicijskih SD Janijem Prednikom in Levice Matejem Tašnerjem Vatovcem ...

Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sta se skupaj s predstavnikoma koalicijskih SD Janijem Prednikom in Levice Matejem Tašnerjem Vatovcem odzvali na sklep ustavnega sodišča glede zakona o RTV.

»Z vami želimo podeliti zadovoljstvo nad današnjo odločitvijo Ustavnega sodišča o odpravi začasnega zadržanja Zakona o RTV Slovenija. Odločitev 4 ustavnih sodnikov pomeni, da je vendarle prevladal razumen premislek, da ima javnost pravico do objektivne obveščenosti, kar so nenazadnje povedali tudi na referendumu,« je poudarila poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek.

Umik politike je bila ena izmed naših glavnih predvolilnih obljub. Potem ko smo sprejeli zakon za depolitizacijo javne RTV in so ga z večino potrdili tudi volivke in volivci na referendumu, je sedaj ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje.

Mojca Šetinc Pašek: »Že prvi dan mandata smo se zavezali, da bomo javno RTV Slovenija vrnili stroki,  profesionalcem  in še prej ljudem. To je naša zaveza ljudem, ki so nas volili in uresničujemo jo od prvega dne naprej. Odločitev ustavnega sodišča je eden od zadnjih korakov k ohranitvi javnega medija. Naša stranka se ne misli in se ne bo vpletala v javni medij. Političnega barbarizma in političnega pogroma nad javno RTV Slovenija naj bo končno konec.«

Odzvala se je tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je prav tako pozdravila odločitev ustavnih sodnikov: »Menim, da je danes zmagala pravna država. Ustavno sodišče zmeraj tehta med človekovimi pravicami. V tem primeru je kot močnejšo prepoznalo pravico javnosti do ustrezne obveščenosti. Nenazadnje gre za zakon, ki je bil z večino podprt na referendumu.«

Zakon se po sklepu ustavnega sodišča lahko začne izvajati, kar pomeni, da bo z delom pričel že imenovan novi Svet RTV. Volja ljudi, ki je bila izražena na referendumu, je uveljavljena – politika se umika iz javne Radiotelevizije Slovenija. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo