Demokracija v Sloveniji po lanski menjavi vlade si je opomogla. To v svojem poročilu o vladavini prava v 18 državah Evropske unije za leto 2022 ugotavlja nevladna organizacija za zaščito in ...

Demokracija v Sloveniji po lanski menjavi vlade si je opomogla. To v svojem poročilu o vladavini prava v 18 državah Evropske unije za leto 2022 ugotavlja nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Liberties. Napredek so zaznali predvsem na področju spodbujanja neodvisnosti javnih medijev in odnosa do delovanja civilne družbe. 

Ukrepi za spodbujanje neodvisnosti javnih medijev s poudarkom na depolitizaciji javne radiotelevizije, kar so potrdili tudi volivke in volivci na referendumu, ter ustreznejši način financiranja Slovenske tiskovne agencije, ki tej omogoča normalno delovanje, ne da bi bila pri tem odvisna od donacij, in uredniško avtonomijo. To sta ključna poudarka poročila, ki se nanaša na izboljšanje razmer na področju medijske svobode v Sloveniji. Pred tem smo bili, kot je znano, v času vlade Janeza Janše priča finančnemu hiranju STA, ki je služilo političnim pritiskom na uredniško politiko agencije, in politični ugrabitvi javne RTV, ki pa žal, ker postopki še niso zaključeni, še traja. Avtorji poročila ob tem spomnijo tudi na strm, celo največji upad zaupanja javnosti v RTV Slovenija, ki ga je marca lani zaznala raziskava Ogledalo Slovenije. A nova vlada je, tako je še zapisano v poročilu, naredila pomembne in prave korake k odpravi toksičnega okolja za profesionalno in neodvisno novinarsko delo. Spregledana pa ni ostala niti vladna zaveza o širši reformi medijev, ki bo to okolje še izboljšala. 

Lanska menjava oblasti je ugodnejšo in boljšo klimo prinesla tudi za slovensko civilno družbo, s katero je nova vlada je vzpostavila dialog in sodelovanje. Poročilo poudarja ukrepe za preklic in povračilo kazni, ki so bile v času prejšnje vlade z namenom ustrahovanja protestnikov državljankam in državljanom izrečene na podlagi neustavnih odlokov. Prav tako je jasno, da je nova vlada prenehala kriminalizirati delovanje različnih organizacij, ki so v svojih aktivnostih družbeno kritične.

Avtorji poročila zapišejo tudi, da »razvoj dogodkov v Sloveniji po menjavi oblasti prikazuje, da države lahko obnovijo demokratično delovanje«. V Gibanju Svoboda smo obljubili, da bomo v Slovenijo vrnili demokracijo, zato nas veseli, da je poročilo organizacije Liberties potrdilo naša prizadevanja. Večjo demokratičnost smo dosegli z doslednim spoštovanjem pravnega reda in spoštljivim ter vključujočim dialogom z javnostjo. Seveda bomo pri tem vztrajali in oblikovali ter sprejemali politike, ki bodo krepile demokracijo, vzpostavljale odprt družbeni prostor in diskurz ter neodvisnim institucijam in medijem zagotavljale še večjo in odpornejšo avtonomijo.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo