Predsednik vlade dr. Robert Golob se je na oktobrski seji državnega zbora v odgovorih na poslanska vprašanja dotaknil štirih aktualnih tem.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je na oktobrski seji državnega zbora v odgovorih na poslanska vprašanja dotaknil štirih aktualnih tem: pomoči po katastrofalnih avgustovskih poplavah, preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, tragičnega dogajanja na Bližnjem vzhodu in vprašanja socialnih transferjev v okviru priprave proračunskih dokumentov za leti 2024 in 2025.

Vlada hiti z različnimi oblikami pomoči prizadetim v poplavah

Premier je zavrnil opozicijske očitke o prepočasni pomoči prizadetim v poplavah in povzel nekaj že izvedenih ukrepov. Vlada je tako sprejela že dva zakona, pripravlja še tretjega o obnovi: »Da nihče ni dobil denarja, je popolna laž,« je poudaril in spomnil, da sta prvo hitro finančno pomoč izplačevala Karitas in Rdeči križ, ki jima je vlada nakazala deset milijonov evrov: »Vsak, ki je utrpel škodo, je bil upravičen do med 500 in 3000 evrov nadomestila. Če slučajno tega kdo ni dobil, naj pokliče na 114 in to pove, ker ta sredstva lahko zahteva tudi danes in jih bo lahko zahteval tudi v prihodnje.« Ob tem je napovedal, da bodo za hitro finančno pomoč nakazali dodatna sredstva, če bi se izkazalo, da je bilo deset milijonov evrov premalo.

Po besedah premierja so izredno solidarno pomoč začeli izplačevati prek centrov za socialno delo, in to na podlagi interventne zakonodaje. Ljudem je bilo nakazanih že 18 milijonov evrov, še deset  milijonov pa bo razdeljenih v teh dneh. Tistim, ki so v poplavah izgubili vse, bo država pomagala pri povračilu škode, vključno z nadomestnimi gradnjami. »Ko je govora o nadomestnih gradnjah, sem bil vedno jasen, da bomo dali na razpolago že zgrajene nadomestne objekte, da ne bo nihče čez zimo brez strehe nad glavo,« je zagotovil. Tisti, ki ima potrebo po nadomestni gradnji, je upravičen do brezplačnega najema v stanovanjih javnega stanovanjskega sklada ali do povračila najemnine: »Pokličite na 114, če boste potrebovali pomoč pri plačilu najemnine, četudi gre za sorodnike. Marsikdo ne ve, da če je pri sorodnikih, da je upravičen do povračila najemnine.«

Primanjkljaj v zdravstveni blagajni ne bo padel na pleča ljudi

V odgovorih je premier znova zagotovil, da bo primanjkljaj v zdravstveni blagajni, ki ga na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ocenjujejo na 140 milijonov evrov, pokril državni proračun in zato ne bo padel na pleča ljudi. S preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ko se je to zavarovanje z zasebnih zavarovalnic preneslo na državno zavarovalnico, je bil po njegovih besedah narejen prvi korak k njegovi ukinitvi. »To smo naredili z jasnim namenom, da zmanjšamo obremenitve, ne da jih povečujemo. Od junija naprej vse državljanke in državljani varčujejo zato, ker je ta vlada sprejela zamrznitev cen dopolnilnega zavarovanja je poudaril.

Zakon po besedah premierja Goloba zagotavlja, da bo cena zavarovanja ostala enaka tudi v prihodnjem letu, v proračunu, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi, pa so zagotovljena sredstva za pokrivanje primanjkljaja v zdravstveni blagajni. »Zakaj danes zdravstvena blagajna iz tega dela medijsko zgodbo, zakaj straši ljudi, da bo treba dvigniti to ceno s 1. januarjem prihodnje leto, je znano samo njim,« je bil kritičen. Sicer je premier, ki je po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zdravstveni resor začasno vodil zadnje tri mesece, posle predal novi ministrici dr. Valentini Prevolnik Rupel. Kot je dejal ob tem, verjame, da bodo imeli vsi prebivalci Slovenije in pacienti od nove ekipe na ministrstvu za zdravje takojšnje in konkretne koristi.

Nabiranje političnih točk na račun izraelsko-palestinske krize je zavržno

Glede izraelsko-palestinske krize je premier izrazil obžalovanje, da se iz te »groze in terorja« v Sloveniji nabirajo notranjepolitične točke s katerekoli strani. Po njegovih besedah je to neodgovorno do žrtev. Ob tem je poudaril pomen zaščite civilistov ter spoštovanja humanitarnega in mednarodnega prava, s čimer Izraelu niso odvzete pravice do samoobrambe. Premier je pred poslankami in poslanci tudi prebral skupno izjavo voditeljev držav članic Evropske unije, ki so ostro obsodili napad palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael in izpostavili pravico Izraela do obrambe. Voditelji so prav tako opozorili na pomen zaščite vseh civilistov v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in Hamas pozvali k takojšnji izpustitvi vseh talcev brez pogojevanja.

Ministrstvo išče dodatne prihodkovne vire za usklajevanje socialnih transferjev

Glede priprave proračunskih dokumentov za leti 2024 in 2025 pa je premier opozoril: »Varčujemo zato, ker je treba zagotoviti denar za poplavno obnovo. In nikomur nismo vzeli socialne pomoči, socialna pomoč ostaja natančno enaka, kot je. Že zdaj napovedujem, da bo ministrstvo za finance preučilo dodatne vire z vidika dviga trošarin na tobačne izdelke, na sladke pijače in po možnosti tudi na žgane pijače, zato, da bomo zagotovili sredstva za to, da bomo lahko usklajevali socialne transferje.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo