Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes v državnem zboru pojasnil dogajanje ob odstopu ministrce za notranje zadeve Tatjane Bobnar in se ji zahvalil za njeno dosedanje delo.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes v državnem zboru pojasnil dogajanje ob odstopu ministrce za notranje zadeve Tatjane Bobnar in se ji zahvalil za njeno dosedanje delo.

»Ljudjem sem obljubil, da po volitvah ne bomo šli v koalicijo s SDS. To je veljalo za sestavljanje vlade in velja tudi za upravljanje RTV in policije. Obljubili smo jim tudi, da bomo depolitizirali vse družbene podsisteme. In naše obljube bomo izpolnili«, je uvodoma Robert Golob spomnil poslance. Čeprav prejšnjim levim vladam ni uspelo, bo vlada pod vodstvom Gibanja Svoboda depolitizacijo, tudi policije, ki smo jo volilcem obljubili, izpeljali.

V tem mandatu vmešavanja, pritiskov in vplivanja na Policijo ni bilo

Od v.d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava je vlada dobila dve poročili, ki jasno kažeta, da nihče od vladnih funkcionarjev v tem mandatu ni nikakor vplival ali se vmešaval v delo te institucije.

Da naj bi se nad ministrico Bobnar vršili »politični pritiski« so predsednik vlade, ministri in poslanci koalicije izvedeli iz medijev. »Ko človek pride v tako stisko, da o njej ne more spregovoriti niti z najožjimi sodelavci in kot edino pot vidi komunikacijo preko medijev, takrat se človek v resnici zave, on sam ali ona sama svoje funkcije ne more več opravljati. Jaz nisem zahteval njenega odstopa. Niti z besedo. Zelo sem ji hvaležen za vse opravljeno delo in ji želim vse dobro na njeni bodoči strokovni in življenjski poti,« je dogajanje ob odstopu predstavil dr. Robert Golob.

Politizacija pravice Roberta Golob do izbire, kdo bo varoval njega in njegovo družino

Čeprav je bilo delo ministrice na številnih področjih učinkovito in kvaliteno, so se nestrinjanja pojavila pri organizaciji varovanja, je pojasnil predsednik vlade. Posebej pri izbiri varnostnikov je pomebno zaupanje, zato se je vlada odločila, da način varovanja predsednika vlade in njegove družine organizira podobno kot je imel varovanje organizirano dr. Janez Drnovšek.

Zakaj? Zato, ker je pomembno zaupanje, je poudaril Robert Golob: »Po šestih mesecih vlade, se je sprožilo vprašanje varovanja mene in moje družine. To je bila tudi točka preloma in najinega nestrinjanja z ministrico za notranje zadeve. Takrat se je začela politizacija moje pravice do izbire, kdo bo varoval mene in mojo družino. Na moji prvi poti v Bruselj sta me spremljala moja otroka. Eden od niju je mladoleten. Še preden sem se iz Bruslja vrnil je bila na portalih, ki jih vi v opoziciji verjetno berete vsakdan, slika mojega mladoletnega otroka. Takrat in to je bilo konec junija, takrat sem vedel, da nasveti o tem, da naj si organiziram stvari drugače, niso iz trte izviti, ampak da je reorganizacija mojega varovanja nujna.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo