Evropski svet je na pobudo predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ki jo je podal junija letos, BiH podelil status kandidatke EU. Slovenija se tako uveljavlja kot vodilni politični akter v regiji.

Evropski svet je BiH podelil status kandidatke EU. Odločitev temelji na pobudi predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ki jo je podal junija letos. Tako se Slovenija ponovno uveljavlja kot vodilni politični akter v regiji, BiH pa dobiva upanje na boljšo prihodnost znotraj Evropske unije.

Današnji dogovor voditeljev držav članic o podelitvi statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini je ena izmed najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev, ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju. Odločitev Evropskega sveta temelji na pobudi predsednika vlade dr. Roberta Goloba, predstavljeni na srečanju voditeljev junija letos. V zadnjih mesecih se je celotna vladna ekipa močno angažirala, da je bilo med državami članicami EU doseženo potrebno soglasje, ki smo ga okronali z današnjo odločitvijo.

Dr. Robert Golob: »Današnja odločitev Evropskega sveta o podelitvi kandidatskega statusa EU BiH je ena najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev,ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju. Z njo ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. V veliko zadovoljstvo in veselje nam je, da bomo prihodnost celotne Evrope gradili skupaj. Čestitke Bosna i Hercegovina!«

Gre za velik slovenski uspeh, saj dokazuje, da velikost naše države ni pomembna. Ko je ideja dobra, jo lahko uveljavimo tudi na ravni Unije. Obenem gre za uspeh celotne EU, ki je enotno podprla podelitev kandidatskega statusa ter tako pokazala, da ji je prihodnost Zahodnega Balkana pomembna.

Širitveni proces je orodje, ki se ga v Sloveniji, ki je mlada članica, močno zavedamo in cenimo. Za nas je pomenil upanje v boljšo prihodnost. Zato verjamemo, da z današnjo odločitvijo tako upanje Evropska unija daje tudi prebivalkam in prebivalcem Bosne in Hercegovine.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo