Skrb za starejše je ena od prioritet Gibanja Svoboda, zato smo v preteklih dneh napovedali ustanovitev seniorske organizacije stranke. Zavedamo se, da so pri oblikovanju politik, zakonov in drugih ...

Skrb za starejše je ena od prioritet Gibanja Svoboda, zato smo v preteklih dneh napovedali ustanovitev seniorske organizacije stranke. Zavedamo se, da so pri oblikovanju politik, zakonov in drugih ukrepov, nujnih za izboljšanje položaja starejših, prav njihove izkušnje izjemno pomembne. Prav tako je pomembno, da starejši pri iskanju rešitev za izzive, s katerimi se soočajo, aktivno sodelujejo. 

Starejši so v naši družbi vedno imeli pomembno vlogo in tako je tudi danes, v Gibanju Svoboda pa smo ob tem trdno prepričani, da smo lahko pri uresničevanju naših skupnih idej in ciljev veliko močnejši, če smo povezani. 

Za tovrstno povezovanje bo Gibanje Svoboda z ustanovitvijo seniorske organizacije stranke ustvarila široko politično platformo, ki bo avtonomna, za svoje delovanje bo sprejela svoj statut, v njej pa bodo lahko sodelovali tako člani stranke Gibanje Svoboda kot tudi posamezniki iz različnih organizacij, v katere se povezujejo starejši. Članstvo v naši seniorski organizaciji torej ne bo pogojeno s članstvom v kakršni koli politični strukturi. 

Gibanje Svoboda je največja vladna stranka z najštevilčnejšo ministrsko in poslansko ekipo ter štirimi županskimi in več kot 400 svetniškimi položaji, kot taka pa bo predlogom, oblikovanim v okviru seniorske platforme, omogočala tudi lažjo pot do odločevalcev in sodelovanje z njimi. 

Glavni namen in poslanstvo seniorske organizacije Gibanja Svoboda bo tako hitrejša priprava projektov, pomembnih za izboljšanje položaja starejših – tako iskanje ukrepov za tisto skupino upokojencev, ki potrebujejo pomoč kot sodelovanje pri oblikovanju pokojninske reforme, ki mora vzpostaviti pravičen in finančno stabilen sistem pokojnin, v katerega bodo državljanke in državljani zaupali in bo omogočal dostojne pokojnine. S platformo pa bomo med drugim zagotovili sodelovanje starejših tudi pri oblikovanju in zagotavljanju: 

  • dostopnega, odzivnega in učinkovitega zdravstvenega sistema,
  • postavitvi trajnega, finančno vzdržnega sistema dolgotrajne oskrbe, ki bo temeljil na medgeneracijski solidarnosti in nudil
  • ustrezne storitve,
  • primerne socialne varnosti starejših, 
  • družbeni vključenost starejših in aktivnega življenja v starosti,
  • dostojnega in kakovostnega bivanja starejših.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo