Pacient je na prvem mestu vseh rešitev, ki jih v zdravstvu predlagata koalicija in vlada.

Današnja vložitev predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) po desetletjih napovedi in obljub pomeni prvi, zelo pomemben korak k preoblikovanju in posledični ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vložitev poslanskega zakona je obenem tudi temelj, na katerem bosta vlada in koalicija gradili moderno, pravično in vsem dostopno javno zdravstvo. Danes dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačuje več kot 90 odstotkov državljank in državljanov, kar pa jim ne zagotavlja ustrezne dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Novela ZZVZZ, ki so jo vložili poslanke in poslanci Svobode ob podpori koalicijskih Socialnih demokratov in Levice, za državljanke in državljane pomeni, da se sedanje dopolnilno zavarovanje preoblikuje v obvezni zdravstveni prispevek. Ta bo fiksen in bo znašal 35 evrov. To pomeni najmanj 120 evrov prihranka na leto na prebivalca glede na napovedi dviga premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prispevka ne bomo več plačevali zasebnim zdravstvenim zavarovalnicam, temveč bo v celoti preusmerjen v javno zdravstveno blagajno, torej Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta bo tako prejel dodatnih 590 do 620 milijonov evrov za plačilo zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo državljanke in državljani.

»S predlagano novelo in uredbo, ki jo bo v kratkem sprejela vlada, bomo preprečili podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj,« je ob današnji vložitvi zakona povedal premier dr. Robert Golob.

Novela zakona v primerjavi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem poenostavlja način plačevanja obveznega zdravstvenega prispevka, ohranja iste zavezance za plačilo in uporablja analogijo plačevanja po sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da se za večino ukinja mesečno plačevanje položnic in vzpostavlja avtomatiziran sistem.

Koalicija in vlada s tem korakom jasno izpolnjujeta koalicijske zaveze za krepitev javnega zdravstvenega sistema. »Ta vlada bo dosegla cilje, ki so v korist ljudi. Vse ostalo je iskanje razlogov, zakaj ne bi šli v to,« poudarja dr. Robert Golob.

Pacient je na prvem mestu vseh rešitev, ki jih v zdravstvu predlagata koalicija in vlada. Celovito ureditev financiranja socialno pravičnega zdravstva bo vlada izpeljala do konca prihodnjega leta, v vmesnem obdobju pa je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana »vsakršno dodatno poslabšanje položaja pacienta in vsakršen dvig stroškov na račun zavarovancev nedopusten«.

»Želeli smo reagirati hitro, zato smo reagirali takoj, da bi preprečili stiske državljanov,« je ob vložitvi zakona poudarila poslanka Gibanja Svoboda in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič. Zakon je vložen po rednem postopku in se bo lahko še dopolnjeval, za državljanke in državljane pa bodo novosti začele veljati 1. septembra 2023.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo