Med ključnimi dejavniki razvoja države tudi kroženje možganov

Gibanje Svoboda se je v svojem volilnem programu zavezalo, da bo spodbujalo t. i. kroženje možganov. V koalicijsko pogodbo smo zato zapisali, da bomo ustavili beg možganov in spodbujali njihovo kroženje na več načinov, tudi z razvojem javnih sistemov ter strpne in raznolike družbe. Prav kroženje možganov namreč predstavlja enega izmed ključnih dejavnikov pri razvoju in večji gospodarski rasti Slovenije. Slovenke in Slovenci v zamejstvu in po svetu imajo lahko pri tem pomembno vlogo. S svojimi mednarodnimi izkušnjami lahko veliko pripomorejo k razvoju države, poleg tega pa je zanje integracija v novo okolje veliko bolj enostavna kot za tujce.

Poziv vladi k pripravi sistemske pomoči pri vračanju v domovino

V poslanski skupini Svoboda smo se sestali z vidnimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo na tem področju in so izvedle že več raziskav na to temo. V okviru parlamentarne komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu pa smo aprila letos sprejeli sklepa, s katerima smo vladi predlagali oblikovanje ustreznih programov in ukrepov za izboljšanje pogojev njihovega vračanja v domovino. Sistemsko urejena vsestranska pomoč pri vračanju je namreč pomembnem korak, ki bo koristil celotni slovenski družbi.

Na pobudo poslanke Svobode Lucije Tacer vzpostavljena informativna točka

Pomemben korak v pravo smer se je zgodil tudi v okviru vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je na pobudo poslanke Svobode Lucije Tacer in po vzoru dobrih praks iz tujine v tem tednu  vzpostavil informativno točko. Slovenke in Slovenci, ki se želijo vrniti v domovino, se namreč soočajo s številnimi administrativnimi ovirami, celovit vir informacij za ureditev vseh potrebnih zadev z vidika odnosa državljana z državo pa jim bo močno olajšal vračanje. Točka tako tudi svetuje, kako se hitro in učinkovito povezati z vsemi institucijami, ki so ključne pri ureditvi statusa ob vrnitvi v domovino. V naslednjem koraku pa si bomo v poslanski skupini Svoboda prizadevali za to, da bo točka tudi eden izmed pomembnih virov informacij za oblikovanje ključnih politik na področju kroženja možganov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo