Koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica smo v parlamentarni postopek vložile predlog za spremembo ustave, ki bi odpravila tveganje politizacije sodniške funkcije. 

Koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica smo v parlamentarni postopek vložile predlog za spremembo ustave, ki bi odpravila tveganje politizacije sodniške funkcije. 

Kot je v izjavi za medije pojasnila poslanka Svobode Lucija Tacer, predlagamo, da sodnike na predlog sodnega sveta imenuje predsednik republike. To je za zdaj v pristojnosti državnega zbora. Prav tako bi prenesli pristojnost odločanja o imuniteti sodnika – z državnega zbora na sodni svet. Predlagamo tudi poskusni mandat za sodnike, kar pomeni, da se sodnik, ko je prvič imenovan v sodniško funkcijo, imenuje najprej za dobo treh let, v tretjem letu opravljanja sodniške funkcije pa je imenovan v trajno funkcijo.

Predlog spremembe ustave, pod katerega so se podpisali vsi koalicijski poslanci, se po prepričanju Lucije Tacer loteva vsebin na področju sodstva, ki so se v dosedanji praksi izkazale kot neustrezne, zato bi jih bilo treba spremeniti in prilagoditi ureditvi v primerljivih demokratičnih državah in parlamentarnih sistemih. S predlagano spremembo bi dosegli še večjo uveljavitev načela delitve oblasti.

Za uveljavitev sprememb je v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina, kar pomeni, da mora zanje glasovati najmanj 60 poslancev. Pri tem v poslanski skupini Svoboda računamo predvsem na pogovore z opozicijskimi poslanci NSi, ki so pred časom predstavili predlog za spremembo ustave, ki se prav tako nanaša na imenovanje sodnikov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo