Državni zbor je sprejel nov zakon o elektronskih komunikacijah, ki ga je v končno in kakovostno obliko dodelala ekipa vladne službe za digitalno preobrazbo pod vodstvom dr. Emilije Stojemnove Duh.

Državni zbor je sprejel nov zakon o elektronskih komunikacijah, ki ga je v končno in kakovostno obliko dodelala ekipa vladne službe za digitalno preobrazbo pod vodstvom dr. Emilije Stojemnove Duh. Kar je uspelo ministrici iz kvote Gibanja Svoboda, sta neuspešno poskušali že dve predhodni vladi.

Sprejetje zakona je bilo nujno, saj ustavlja kazen Evropske komisije zaradi zamude pri prenosu evropske direktive v slovenski pravni red. Kazen v tem trenutku znaša več kot 800 tisoč evrov in bi se z vsakim dodatnim dnem povečala za 1390 evrov. Zato se je ministrica takoj po nastopu mandata lotila nujnih popravkov predloga zakona – ki ga je sicer vložila opozicija – in skupaj je bilo pripravljenih ter sprejetih kar 73 koalicijskih amandmajev.

Zakon o elektronskih komunikacijah pa prinaša tudi številne dobre rešitve za potrošnike in gospodarstvo:

· Uporabnikom elektronskih komunikacij zagotavlja brezplačno menjavo ponudnika storitev

· Operaterjem omogoča večjo regulatorno predvidljivost.

· Vsebuje določbe, ki bodo omogočile spodbujanje uporabe visokozmogljivih omrežij in zagotavljale cenovno ugoden širokopasovni dostop do interneta.

· Vzpostavlja tudi sistem javnega obveščanja in alarmiranja.

Krepi – kar je v teh časih zagotovo pomembno – varnost komunikacijskih omrežji in storitev.

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.