Državni zbor je potrdil odmevno novelo zakona o zaščiti živali, ki smo jo v Svobodi spisali skupaj s koalicijskima SD in Levico.

Državni zbor je potrdil odmevno novelo zakona o zaščiti živali, ki smo jo v Svobodi spisali skupaj s koalicijskima SD in Levico, njen glavni cilj pa je večja zaščita živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja.

Novela tako med drugim prinaša ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Zakonske rešitve predstavljajo sistemsko nadgradnjo krovnega zakona, predvsem na področjih svetovanja, nadzora in odkrivanja nezakonitih ravnanj z živalmi ter njihove oskrbe, krepijo pa tudi sodelovanje nevladnih organizacij in veterinarskih služb.  Med nevladniki, ki delujejo na področju varstva in zaščite živali, novela uživa izrazito podporo.

Vodja poslanske skupine Svoboda mag. Borut Sajovic»Če hočemo govoriti o živalih, potrebujemo spoštovanje, znanje in odgovorno lastništvo, predvsem pa moramo z obema nogama stati trdno na tleh. Živali so čuteča bitja, brez dvoma, niso pa živali ljudje, so in bodo ostale živali.«

Med prioritetami Svobode tudi skrb za dobrobit živali

V Svobodi ne pozabljamo na dobrobit živali, zato je izboljšanje njihovega varstva in zaščite ena izmed naših političnih prioritet. Nezakonite prakse, pomanjkljivosti krovnega zakona in nezavzetost pristojnih strokovnih institucij za izboljšanje zakonodaje so nas spodbudile k razmisleku o korenitih spremembah na tem področju. Z novelo tako krepimo odgovorno lastništvo živali kot čutečih bitij, želimo zmanjšati število zapuščenih in zlorabljenih živali ter povečati zavedanje med prebivalstvom o naprednih civilizacijskih vrednotah ravnanja z živalmi.

Slovenija se sicer lahko pohvali, da ima pri tej problematiki izjemno dejavno civilno družbo. Januarski posvet pri predsednici državnega zbora mag. Urški Klakočar Zupančič, ki prihaja iz vrst Svobode, je znova potrdil številčnost in pripravljenost nevladnikov za sodelovanje pri ustvarjanju boljših pogojev za živali. »Državljankam in državljanom sporočam, da je žival živo bitje s potrebami. Je živo bitje, ki bo – upam – nekoč v prihodnosti dobilo najbolj temeljno od vseh pravic, to je pravico do življenja brez trpljenja,« je opozorila Klakočar Zupančič.

Odnos do živali pokazatelj moralne in etične naprednosti družbe

Sicer so poslanke in poslanci Svobode v parlamentarni razpravi spomnili, da Slovenija glede zakonodaje za zaščito živali do zadnjih sprememb v letu 2021 ni naredila večjih premikov. Naša država je zaostajala za naprednejšimi državami Evropske unije na tem področju, ki so z jasnimi zakonodajnimi normami omilile pojavljanje nekaterih oblik odnosa do živali, za katere v 21. stoletju ne bi smelo biti več prostora. »V Gibanju Svoboda smo neomajni zagovorniki zaščite in dobrobiti živali, na kar smo tudi ponosni. Izboljšanje varstva in zaščite živali je bila in je ena izmed naših prioritet, ambicioznost na tem področju pa kaže na moralno in etično naprednost vsake družbe,« je poudaril naš poslanec Tomaž Lah.

Poslanka Svobode in predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič»Z odnosom do živali v bistvu kažemo odnos, ki ga imamo do družbe nasploh in do življenja. Živali nimajo nobenih pravic, govorimo lahko le o dobrobiti živali. Zaenkrat je tako. Upam pa, da pridemo nekoč na malo višjo stopnjo zavesti.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo