Novela zakona o nalezljivih boleznih preprečuje samovoljo vlad v primerih epidemij in ne uvaja obveznega cepljenja.

Pred dnevi so naše poslanke in poslanci skupaj z drugima dvema poslanskima skupinama koalicijskih strank v parlamentarno proceduro vložili novelo zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), danes pa jo je obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo. Kot je poudarila prva podpisana pod predlog novele, naša poslanka Janja Sluga, je pomembno, da državni zbor sprejme spremembe ZNB-ja, saj to zahteva odločba Ustavnega sodišča, hkrati pa predlagane spremembe preprečujejo samovoljo vseh prihodnjih vlad, da bi v kriznih časih morebitnih epidemij z neustavnimi ukrepi zlorabljale oblast.

Osnovni namen novele je izvajanje odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je ugotovilo, da ZNB, ki je nastal leta 1995, v nekaterih delih ni skladen z ustavo. Vsebinski predlog novele so pripravili predstavniki civilne družbe, združeni v Pravno mrežo za varstvo demokracije. V skladu z mnenjem zakonodajno-pravne službe državnega zbora je odbor potrdil tudi amandmaje odbora, do obravnave na plenarnem zasedanju državnega zbora pa se bodo določeni členi novele še usklajevali.

Razprava o spremembi ZNB-ja je v javnosti potekala že od leta 2021, vendar prejšnja vlada ni bila zainteresirana za njegovo novelacijo, saj se je z epidemijo raje soočala z odloki vlade, ki pa so se izkazali za neustavne. V poslanski skupini Svoboda zato razumemo dvom in strah ljudi in želimo vnovič poudariti nekaj dejstev o vsebini novele, saj se v javnosti pojavljajo tudi zlonamerne interpretacije, ki v ljudeh še dodatno spodbujajo negotovost.

Novela zakona o nalezljivih boleznih v nobenem smislu ne uvaja obveznega cepljenja. Kot je večkrat javno poudaril tudi naš predsednik in predsednik vlade dr. Robert Golob, bo cepljenje proti covidu-19 ostalo prostovoljno. Spremembe zakona ne predvidevajo nobenega dodatnega zapiranja šol, ki se jih v prihodnje po zagotovilih predstavnikov vlade tudi ne bo zapiralo, prav tako ne nalagajo obveznosti nošenja mask v šolah. Novela zakona ne uvaja nobenih novih prekrškovnih postopkov ali glob, temveč jih celo črta.

Novela ZNB-ja pa veliko strožje kot do sedaj omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika ter uvaja parlamentarni nadzor vladnih ukrepov. Bistveno večjo vlogo in odgovornost pa namenja tudi strokovni skupini, v kateri ne bodo le predstavniki medicinske, temveč tudi drugih strok.

V poslanski skupini Svoboda se zavedamo, da se bo večina javnosti pomirila šele, ko bo z izkušnjo spoznala, da sedanja vlada deluje drugače kot prejšnja – tudi v morebitnih kriznih razmerah. Želimo si, da določil ZNB-ja v Sloveniji ne bi bilo treba nikoli več uporabiti, a dejstvo je, da mora biti država pripravljena tudi na morebitne hujše epidemije. Zato želimo in moramo poskrbeti, da si nobena vlada v prihodnosti ne bo mogla več privoščiti dejanj, kakršnim smo jim bili priča zadnji dve leti.

Janja Sluga: »Namen tega je tudi jasno sporočilo – nikoli več nobena vlada ne more početi tega, kar je počela prejšnja. Ne na tak način, ne tako neargumentirano, ne v takem kaosu, ne s takim poseganjem na vsa polja družbenega življenja brez obrazložitve, brez stroke, brez časovnice, kar malo na počez. In to je tisto, kar je treba nujno urediti, da se nam takšna situacija nikoli več ne ponovi. Predlog, ki ga imamo na mizah, posega samo v te člene, nikakor in na nobenem mestu se ne ukvarja s cepljenjem. Posebej poudarjam, nikjer, na nobenem mestu se ne dotika v nobenem pogledu cepljenja, ne njegovega izvajanja, ne njegove obveznosti, ne ničesar.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo