Državni zbor je pritrdil še enemu v nizu vladnih ukrepov za blažitev draginje. Sprejel je namreč interventni zakon, ki povečuje prihodke vseh upokojencev in preprečuje velik dvig oskrbnin v domovih...

Državni zbor je pritrdil še enemu v nizu vladnih ukrepov za blažitev draginje. Sprejel je namreč interventni zakon, ki povečuje prihodke vseh upokojencev in preprečuje velik dvig oskrbnin v domovih za starejše. Tako se bodo pokojnine za obdobje dveh mesecev do konca koledarskega leta zvišale za 4,5 odstotka. Pri povprečni pokojnini to pomeni po 35 evrov v novembru in decembru.

Vlada pod vodstvom premierja dr. Roberta Goloba je s tem zakonom upokojencev povečala pokojnine še pred redno uskladitvijo, kar pomeni, da se bodo pokojnine v februarju trajno dvignile za 4,9 odstotka. Interventni zakon torej več kot 600 tisoč upokojencem prinaša pomoč v trenutku, ko je to potrebno in nujno.

Sara Žibrat, poslanka Gibanja Svoboda: »Naša vlada se spopada s krizo na način, da zaščiti vse ljudi, predvsem pa najranljivejše. S takšnim pristopom nam je uspelo nekaj, kar še drugim evropskim državam ni.«

Pomen sprejetega zakona se kaže tudi v povezavi s ceno oskrbnin v domovih za starejše, ki bi se brez vladnega ukrepa povprečno dvignile za 30 odstotkov ali tudi do 300 evrov. Zakon z namenom sofinanciranja stroškov dela ter izdatkov za blago in storitve domovom prinaša prepotrebnih 13,2 milijonov evrov. S temi sredstvi vlada omejuje dvig oskrbnin v tem letu na največ 4,5 odstotka.

Poslanec Dean Premik: »V Gibanju Svoboda  se zavedamo, da so upokojenci, ki so bili nekoč gonilo naše družbe, s svojim delom državi dali veliko. Zato zagovarjamo vse rešitve, ki starostnikom prinašajo izboljšanje bodisi gmotnega stanja bodisi kakovosti življenja.«

Doslej je vlada pripravila že številne ukrepe za blažitev draginje, pri čemer je še posebno skrb namenila socialno najranljivejšim ljudem. Tako je bilo med drugim sprejeto izplačilo energetskega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter tudi draginjskega otroškega dodatka. Draginjo blaži tudi regulacija cen pogonskih goriv in energentov za ogrevanje ter nižji DDV na energente.

Sicer vlada načrtuje, da bo med energetsko krizo za pomoč ljudem in gospodarstvu skupaj namenila kar okoli pet milijard evrov.

Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda: »Živimo v času krize, ko je vsaka pomoč dobrodošla. In naša vlada pomoč daje vsem, ki jo potrebujejo.« 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo