Poslanki in poslanec Svobode, Mateja Čalušić in mag. Tamara Kozlovič ter Robert Janev, so na vlado naslovili pobudo, naj poveča nadzor nad nezakonito prodajo živil na javnih površinah in naj jo s ...

Poslanki in poslanec Svobode, Mateja Čalušić in mag. Tamara Kozlovič ter Robert Janev, so na vlado naslovili pobudo, naj poveča nadzor nad nezakonito prodajo živil na javnih površinah in naj jo s trajnimi ukrepi tudi prepreči. Slovenija se namreč kot izrazito tranzitna država že več let sooča z goljufijami pri prodaji sadja, zelenjave in drugih kmetijskih pridelkov na obcestnih stojnicah. “Prodaja  izven registriranih obratov je nezakonita, saj poleg pretrgane ali zavajajoče sledljivosti izvora živil obstaja tudi tveganje zaradi neizpolnjevanja higiensko-tehničnih pogojev,« so opozorili podpisniki pobude.

Pogoji prodaje živil na javnih površinah so se občutno zaostrili z novelo zakona o kmetijstvu iz leta 2021, ki prodajo živil končnemu potrošniku dovoljuje le v registriranih obratih, med katere sodijo tudi stojnice, ali pa v registriranih premičnih objektih na registriranih tržnicah. Kljub strožji zakonodaji in inšpekcijskemu nadzoru pa se po poročanju lokalnih skupnosti nepoštene prakse prodaje sadja in zelenjave še vedno dogajajo, zlasti ob cestah na jugu in zahodu države, ki vodijo v turistične kraje tako v Sloveniji kot v tujini.

»Nekateri kršitelji nadaljujejo z nepoštenimi praksami in na različne načine izigravajo slovensko zakonodajo. Menimo, da mora država z vsemi pravnimi instrumenti zavarovati poštene ponudnike slovenskih kmetijskih pridelkov in prekiniti z nezakonito konkurenco,« piše v pobudi. Poslanki Čalušić in Kozlovič ter poslanec Janev  zato vladi predlagajo, naj vzpostavi intenzivno sodelovanje vseh pristojnih nadzornih organov, v času do začetka poletne sezone in med njo pa naj se s poostrenimi inšpekcijskimi nadzori vzpostavi trajno zakonito stanja na najbolj kritičnih območjih.

»Prav tako predlagamo vladi, naj na podlagi analize izvedenih inšpekcijskih nadzorov in ocene stanja v okviru medresorskega sodelovanja pripravi nabor učinkovitih ukrepov za vzpostavitev trajnega spoštovanja pravnega reda na tem področju,« so še zapisali podpisniki pobude.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo