Ministrica Sanja Ajanović Hovnik svoje delo opravlja odlično ter predano in v Gibanju Svoboda uživa polno zaupanje.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik svoje delo opravlja odlično ter predano in v Gibanju Svoboda uživa polno zaupanje. Očitke, ki so se v javnosti – ne verjamemo, da po naključju – pojavili tik pred uspešnim zaključkom pogajanj o plačni reformi v javnem sektorju, je že in prepričani smo, da tudi še bo, z argumenti prepričljivo ovrgla.

O tem, kdo dobi denar, ni odločala ministrica

»Gre za razpis, ki krepi državljanske pravice, in februarja sem imenovala strokovno komisijo, ki je bila sestavljena iz javnih uslužbencev sektorja za nevladne organizacije, plus šestih ministrstev, ki so potem samo besedilo razpisa potrdili. Strokovna komisija je potem vse vloge, ki so prispele, pogledala, zagotovljeno je bilo javno odpiranje teh vlog, vsako prijavo sta pogledala dva ocenjevalca, torej izmed zaposlenih na Ministrstvu za javno upravo in šestih ostalih ministrstev,« je potek javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju za oddajo Tarča pojasnila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Sporno pri tem naj bi bilo to, da je inštitut IPES Maribor, v katerem je zaposlena znanka ministrice, do sredstev prišel šele po tem, ko je ministrica na predlog strokovne komisije podpisala spremembe razpisne dokumentacije, kar je omogočilo prerazporeditev sredstev. »To je utečena praksa, tako se počne na vseh razpisih, tudi evropskih razpisih, ko je razpisanih več sredstev, kot se jih na koncu podeli. Tu je šlo za več različnih sklopov in ta sredstva glede na to, da je to bil prvič tak razpis sploh pripravljen, so se ostanki sredstev prerazporedili na sklop, kjer je bilo pač najmanj dodeljenih sredstev,« pojasnjuje ministrica.

Poudarja, da sama na nobeni točki ni imela možnosti vplivati na to, kdo konkretno dobi sredstva: »Vsi dobitniki so dosegli 90 ali več odstotkov točk, možnih na tem razpisu, torej izbrani so bili odlični projekti, na tem mestu pa jaz kot ministrica z izbiro kdo, kateri projekt, katera organizacija ta sredstva dobi, nisem imela nič,« je jasna ministrica.

Gibanje Svoboda ministrici zaupa, uživa tudi zaupanje vlade

»Jaz ji zaupam. Stranka Gibanje Svoboda ji zaupa in celotna vlada ji zaupa, ker dejansko vemo, zakaj se ti napadi dogajajo,« je bil v oddaji Tarča jasen podpredsednik Svobode Matej Arčon. »Poglejte, kako je dejansko bila sestavljena komisija. 13 članov, 6 ministrstev. Je kdo v tej komisiji sedel, ki je dejansko zaposlen na zaupanje ministrice, se pravi, da bi nanj direktno lahko vplivala? Ni,« je še dodal minister.

Po njegovem je v celotni zgodbi zaskrbljujoče tudi to, da se vse skupaj prikazuje zelo enostransko, brez konteksta, javnost pa si je mnenje ustvarila še preden je zadevo pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije: »Dajmo sedaj priložnost tudi tej ministrici, da pristojna institucija opravi svoje delo in poda ugotovitve. Prav je, da pristojne institucije, bodisi računsko sodišče ali KPK, pregledata vse postopke in vsa ta dejstva, ki ste jih navedli, in sprejme končno ugotovitev,« je prepričan.

Da se o tem pogovarjamo sedaj, ni naključje

Pot v New York je bila julija. Ni naključje, da se s temi stroški ukvarjamo zdaj pred podpisom sporazuma o plačah v javnem sektorju, ki bo številnim prinesel dobro. Rešitve, ki si jih pa vsi očitno ne želimo,« je v oddaji 24ur zvečer povedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. »Ministrica dela dobro in skrbno. Ta napredek na plačni reformi, ki bo prinesel korist vsem v državi, je rezultat trdega dela in ni prav, da jo strukture, ki jim ni vse po godu, rušijo tik pred finišem. Uživa zaupanje poslanske skupine,« je dodal.

Poudaril je, da je javnost seveda upravičena do vseh informacij v zvezi s porabo javnega denarja, torej tudi do informacij v zvezi s službenimi potovanji javnih funkcionarjev. Pri službenih poteh pa morajo ti biti zgledni, previdni, skrbni, načrtni ter na teh poteh predvsem iskati dodano vrednost za svoje delo, ter posledično za državljanke in državljane. Dodaja, da je prav ministrica Sanja Ajanović Hovnik »ena najbolj varčnih in najbolj delovnih. Ministrica je ravnala odgovorno. Bilo pa je tudi nekaj spleta nesrečnih okoliščin. Službe, ki so rezervirale te karte, so naredile napako in niso bile najbolj skrbne.«

Mladi iz Gibanja Svoboda odločno v bran ministrici

Gibanje Svoboda Mladi so na svojih družbenih omrežjih že objavili odziv na dogajanje. Izrazili so podporo ministrici in zapisali:

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se je v preteklih dneh znašla pod neupravičeno lupo medijev. Ti v svojih objavah namigujejo, da naj bi ministrstvo za javno upravo na javnem razpisu favoriziralo določeno nevladno organizacijo. Ministrstvo in ministrica sta se na pisanje medijev že odzvala in podala popolna pojasnila, ki transparentno pokažejo potek razpisa. Iz pojasnil ministrstva je jasno razvidno, da je postopek vodila strokovno, komisija in ministrica v okviru razpisa ni sodelovala v nobeni fazi odločanja. Prav tako ministrica ni bila v poslovnih odnosih s katerokoli nevladno organizacijo, ki je sodelovala na omenjenem razpisu.

Zaradi doslednih in transparentnih pojasnil, ki jih je podalo ministrstvo, Gibanje Svoboda Mladi jasno izražamo našo podporo ministrici Sanji Ajanović Hovnik. Glede na vse, kar je od ustanovitve Gibanja Svoboda storila za mlade v stranki, je to najmanj, kar lahko storimo.

Podrobna pojasnila ministrstva lahko preberete tukaj.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo