»Ne želimo sodelovati le v skupni nabavi streliva, temveč tudi v sami proizvodnji tega streliva. Evropske države sredstva za obrambo povečujejo in želimo, da se porabljajo lokalno, saj bo to ...

Predsednik vlade Robert Golob v Bruslju na zasedanju Evropskega sveta.

»Ne želimo sodelovati le v skupni nabavi streliva, temveč tudi v sami proizvodnji tega streliva. Evropske države sredstva za obrambo povečujejo in želimo, da se porabljajo lokalno, saj bo to spodbujalo tudi gospodarski razvoj,« je pred razpravo Evropskega sveta poudaril predsednik vlade Robert Golob. Slovenija se mora vključiti tudi v proizvodni del in za to se bo po besedah premiera zavzemala tudi slovenska vlada.

»Jedrska energija mora imeti svoje mesto v ogljično nevtralni prihodnosti Evrope. V nacionalnem interesu Slovenije je, da bo jedrsko energijo del tega paketa,« je pojasnil premier in dodal, »če bomo pri realizaciji uspeli dobiti tudi kapacitete za gradnjo 2. bloka, toliko bolje«. Ker trenutno znotraj Evropske unije ni industrije, ki bi bila sposobna jedrske kapacitete graditi, se pojavljajo težave tudi pri načrtovanju projektov, kot je NEK2.

Predsednik vlade je predstavil tudi stališče slovenske vlade glede prepovedi prodaje avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje do leta 2035, ki jo je sprejel Evropski parlament: »Stališče Slovenije je, da kar je dobro za avtomobilsko industrijo Nemčije, je dobro za avtomobilsko industrijo Slovenije, ki je pomemben del našega gospodarstva. Kompromisni predlog, ki ga je pripravila komisija in je danes na mizi, je za nas čisto sprejemljiv

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo