Odbor državnega zbora za kulturo je razpravljal o problematiki neuporabe slovenščine na spletnih digitalnih platformah in v operacijskih sistemih, ki se uporabljajo v naši državi ...

Odbor državnega zbora za kulturo je razpravljal o problematiki neuporabe slovenščine na spletnih digitalnih platformah in v operacijskih sistemih, ki se uporabljajo v naši državi. Razpravo smo zahtevali v poslanski skupini Svoboda, k temu pa so nas spodbudila pisma, ki jih je evropska poslanka iz naših vrst Irena Joveva naslovila na izvršne direktorje podjetij Amazon Prime, Disney+ in Netflix, ki ne ponujajo podnapisov in sinhronizacije v slovenščini, ter podjetja Apple, ki na svojih napravah ne omogoča uporabe v slovenščini.

Parlamentarni odbor je na predlog koalicije sprejel tri sklepe. Z njimi je podprl prizadevanja ministrstva za kulturo in poslanke Joveve ter drugih posameznikov in institucij, da bi se slovenščina, ki je eden od uradnih jezikov EU, uporabljala na Applovih napravah ter v pretočnih medijskih storitvah podjetij Amazon Prime, Disney+ in Netflix. Pristojnemu odboru Evropskega parlamenta pa so poslanke in poslanci predlagali, naj obravnava tematiko nedostopnosti vseh uradnih jezikov na enotnem trgu EU, ter naj evropskim institucijam ponudi rešitve za to problematiko.

»Večjezičnost je ena od najpomembnejših vrlin kulturne raznolikosti v Evropi in je ena od temeljnih vrednot EU. Njeno vodilo ‘združeni v raznolikosti’ je najbolj opazno prav takrat, ko je slehernemu človeku omogočeno, da sprejema informacije in izraža svojo kulturo v svojem jeziku. Evropski državljanke in državljani si zaslužijo pravico do uporabe vsebin v maternem jeziku, ne glede na razširjenost določenega jezika po EU,« je v svojih pismih poudarila poslanka Joveva.

Na seji se je parlamentarni odbor tudi seznanil z  delom medresorske delovne skupine za pripravo novele zakona o javni rabi slovenščine, ki jo je ustanovilo ministrstvo za kulturo. Predlog zakonskih sprememb, s katerimi bi lahko bolj učinkovito in hitreje uveljavljali varovanje slovenščine v digitalnem okolju, bo ministrstvo poslalo v javno razpravo predvidoma čez dva tedna. Pri tem sta poslanka Joveva in državni sekretar mag. Marko Rusjan opozorila, da zgolj nacionalna zakonodaja ne bo zadostovala, ampak bo treba stopiti skupaj tudi na ravni EU in uveljaviti evropski pravni red, ki bo uredil to področje.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo