Na Brdu pri Kranju se je sestala vladna koalicija, razpravljali so o prihajajočih reformah, predvsem reformi zdravstvenega sistema.

Na Brdu pri Kranju se je sestala vladna koalicija, razpravljali so o prihajajočih reformah, predvsem reformi zdravstvenega sistema. Analiza stanja kaže, da je stanje resno, a imamo načrt in rešitve. In najpomembnejšo – enotnost, da spremembe tudi izpeljemo.

»Koalicijski vrh je bil sklican, da jasno pokažemo ljudem, da smo skupaj odločeni, da reforme, ki jih Slovenija potrebuje tudi izpeljemo. Namen vrha koalicije ni bil, da kogarkoli discipliniramo, ampak, da sklenemo zavezo, da je reforma zdravstva nujna in da jo bomo izvedli skupaj,« je poudaril predsednik vlade Robert Golob.  To zavezo bodo podpisali prav vsi, ki so del koalicije tudi poslanke in poslanci ter tako pokazali, da želijo tvorno sodelovati pri pripravi zdravstvene reforme. Ker lahko te potrebne spremembe izpeljemo le skupaj.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na vrhu koalicije dobil popolno podporo vseh udeleženih in veliko občudovanja, kako sistematično se je z ekipo lotil reforme. »Analiza stanja, ki jo predstavil minister, je pokazala, da so razmere slabe, slabše, kot smo mislili. Dobra novica pa je, da smo ugotovili razloge za tako stanje in da za reševanje težav imamo načrt,« je bil jasen premier. V prihodnjih dneh bo vlada predstavila konkretno časovnico zakonodajnih predlogov, ki bodo sprejeti v določenem smiselnem vrstnem redu še letos. Sledi implementacija teh rešitev, ki bo potekala v obdobju naslednjih treh let.

Dr. Robert Golob: »Naš namen ni, da samo obljubljamo nekaj, česar ne moremo izvesti. Naš namen, je obljubljeno dejansko izpeljemo in da vsi prebivalke in prebivalci dobijo dostop do učinkovitega javnega zdravstvenega sistema. To nas žene naprej. Zgodovina nam kaže, da se levosredinske vlade lotijo zdravstvene reforme, a je ne izpeljejo. Mi bomo delali drugače. Naša zaveza volivkam in volivcem je, da jim zagotovimo močno javno zdravstvo. Konsenz bomo iskali s tistimi, ki delijo naše vrednote, to pa je krepitev javnega zdravstva

V preteklosti se je skušalo sistem reševati s posameznimi ukrepi, ki niso delovali ali pa so delovali na kratek rok. Reševanja z »gasilskimi predlogi« je bilo dovolj. 30 let se je tako delalo in rezultati so vidni. Gibanje Svoboda se bomo reševanja zdravstva lotili sistemsko.

Na naslednjem koalicijskem vrhu, ki bo čez 14 dni, bodo predstavljene vse ostale reforme. Po tem vrhu pa bo sledil aneks, ki bo zajemal časovnico za vse reforme in ne samo predsedniki treh strank. Ker bodo prihajajoče reforme tako pomembne in boleče za marsikatero interesno skupino, potrebujejo najširšo možno podporo in vključenost.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo