»Vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba je v svojem mandatu večkrat dvignila minimalno plačo, zagotovila rekordno visoke pokojnine, povečala plače v javnem sektorju. Ta pristop je prispeval k večji socialni pravičnosti in enakosti v naši družbi«, je v Šmarju pri Jelšah, kjer je Lokalni odbor Gibanja Svoboda Obsotelje in Kozjansko gostil kandidatko Svobode za evropsko poslanko Janjo Sluga, povedala zbranim. Gost posveta je bil skupaj s poslanko tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. V živahni razpravi sta se gosta dotaknila dosežkov aktualne vlade, pomena evropskih volitev in referendumskih vprašanj.

Kandidatka za evropsko poslanko Janja Sluga je razpravo začela s pogledom na dosedanje dosežke vlade. Izpostavila je depolitizacijo javne RTV in STA in vračilo denarnih kazni, ki so bile izdane na podlagi odlokov v času epidemije. Opisala je, kako se je vlada borila proti draginji ter višanju cen energentov. Po njenem mnenju se je vlada odrezala odlično, saj je predsednik dr. Robert Golob strokovnjak na tem področju. Poslušalcem je predstavila raziskavo, ki za leto 2023 razkriva, da je stopnja tveganja socialne izključenosti v Sloveniji znašala le 13,7%, kar močno odstopa od povprečja v EU (21,6%). Ta uspeh je plod pravilnih politik.  

Mi moramo vztrajati na vrednotah, na katerih sta Slovenija in Evropa zgrajeni. Mir, svoboda, spoštovanje.

Minister Poklukar je predstavil varnostno politiko Slovenije ter povedal, da je Slovenija na globalnem indeksu varnosti na zavidljivem 8. mestu. Čeprav imamo v Sloveniji nekatere izzive na tem področju, zagotovo ne moremo reči, da nismo varna država. Obratno, smo ena najbolj varnih držav na svetu in tako bo tudi ostalo. Omenil je tudi poskus atentata na Slovaškem ter dejal: »Podpihovanje strahu ter sovraštva… to je glavna grožnja, s katero se srečuje Slovenija. Mi moramo vztrajati na vrednotah, na katerih sta Slovenija in Evropa zgrajeni. Mir, svoboda, spoštovanje.«

Evropske volitve so prinesle razpravo o enotnosti v Evropski uniji, kjer je Janja Sluga opozorila na nevarnost vzpona skrajne desnice. »Seveda so nekatere kritike Evropske unije upravičene. Vendar je to še vedno najboljši sistem, ki ga poznamo in ne smemo prepustiti, da nam bodo nekatere stvari postale samoumevne. Mir ni samoumeven! In to moramo učiti tudi svoje otroke. Evropska unija nam omogoča, da skupaj rešujemo skupne težave. Svet je postal majhen, vprašanja pa so vedno večja. Le skupaj jih lahko razrešimo.«

Janja Sluga je predstavila tudi svoj pogled na to, kakšno vlogo mora imeti Slovenija v Evropski uniji: »V Sloveniji imamo veliko dobrih praks, vključno z visoko družbeno enakostjo, nizek razkorak v plačah med spoloma, visoko stopnjo varnosti, rekordno nizko brezposelnost. V Svobodi bomo poskrbeli za večjo vlogo Slovenije v Evropski uniji. Druge države unije lahko marsikaj naučimo.«

Evropska unija nam omogoča, da skupaj rešujemo skupne težave. Svet je postal majhen, vprašanja pa so vedno večja. Le skupaj jih lahko razrešimo.

Razprava je segla tudi do referendumskih vprašanj. Udeleženci so se pogovarjali o tem, kako so ta referendumska vprašanja v bistvu vprašanja glede svobodne odločitve vsakega posameznika in posameznice o vprašanjih, ki so v bistvu precej intimne narave.

Pa še to – vsi zbrani so se soglasno strinjali, da je zimski ter poletni premik ure nesmiseln. Kandidatka za evropsko poslanko Janja Sluga je zagotovila, da se bo v Bruslju zavzemala za ukinitev tega zastarelega ukrepa.

Razprava je osvetlila kompleksnost izzivov, s katerimi se Slovenija sooča. Pomembno je, da se glede teh družbenih vprašanj vsi svobodno odločimo in svoje mnenje povemo na volitvah 9. junija.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo