Predsednik vlade dr. Robert Golob je na prvem uradnem obisku v Sloveniji gostil španskega premiera Pedra Sáncheza. Visoki obisk iz Španije je prvi uradni obisk tujega voditelja na povabilo ...

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na prvem uradnem obisku v Sloveniji gostil španskega premiera Pedra Sáncheza. Visoki obisk iz Španije je prvi uradni obisk tujega voditelja na povabilo premiera. Kot prvi vodja španske izvršilne oblasti se je sicer na uradnem obisku v Sloveniji pred 22-imi leti mudil José María Aznar.

Aktualni premier Sánchez je bil kot prvi tuji voditelj na uradni obisk v Slovenijo vabljen predvsem v luči predsedovanja Španije Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. V ospredju pogovorov med voditeljema so bile zato najbolj aktualne teme na agendi evropskih voditeljev. Naslovila sta rusko agresijo nad Ukrajino, krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, izzive v energetiki, enoten evropski odziv na migracije in širitveno politiko EU s poudarkom na Zahodnem Balkanu.

Kot je v izjavi po pogovorih izpostavil predsednik vlade dr. Robert Golob, sta Slovenija in Španija prijateljski državi s sorodnimi stališči in vrednotami. “Naše usklajevanje je zato enostavno oz. v resnici niti ni potrebno,” je dejal premier dr. Golob. Oba voditelja sta si bila enotna, da je primer dobrih odnosov med državama izmenjava študentov med Slovenijo in Španijo. To je po njunih navedbah vzor za nadgradnjo dvostranskih odnosov na področju izobraževanja, mladih, kulture in poslovnega sodelovanja.

Predsednika vlad sta veliko pozornosti namenila dvostranskim vprašanjem. “Eden od dogovorov je tudi ta, da še pred poletjem organiziramo srečanji na ravni vlad in poslovnega foruma, s katerima bi želeli doseči dvoje. Povečati sodelovanje med državama in odpirati možnosti za skupno sodelovanje na globalnih trgih,” je povedal slovenski premier. Dodal je, da bi si državi želeli povečati naložbe, zlasti na področju zdravstvenih sistemov, farmacevtske industrije in energetike.

Pri evropskih temah sta voditelja poudarila odprto strateško avtonomijo Evropske unije, ki bo ena ključnih prioritet španskega predsedovanja Svetu EU in krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva. “Odprta strateška avtonomija Evropske unije je tema, ki bo dolgoročno odločala o tem, ali bo Evropa ostala celina blaginje ali ne,” je prepričan dr. Golob. Po njegovih besedah lahko Evropa ta položaj zadrži le ob vitalnem in konkurenčnem gospodarstvu. Konkurenčnost se začne pri trenutnih cenah energentov, ki so po oceni dr. Goloba nesprejemljive. Napovedal je, da bo EU v prihodnjih mesecih zato naslovila vprašanje strukturnih reform energetskih trgov.

Glede vojne v Ukrajini sta se premiera strinjala, da mora EU ostati enotna in da ni dvoma o tem, kdo je agresor. Obe državi Ukrajino podpirata z vsemi sredstvi in ji pomagata v skladu z zmožnostmi. Opozorila sta tudi na migracije, ki so v Evropi ena glavnih tem. “Na ravni EU končno obstaja konsenz, da so migracije problem, ki ga moramo reševati skupaj. Bo pa potrebnega še veliko dela,” je sklenil slovenski premier. Kot prednostno področje za EU sta voditelja izpostavila Zahodni Balkan.

Slovenija in Španija sta podobno misleči državi članici EU, ki delita temeljne demokratične vrednote ter mnoge skupne poglede na ključna evropska in mednarodna vprašanja. Kot sredozemski državi krepita sodelovanje tudi v okviru skupine EU-MED oz. MED9.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo