»Vesel sem, da smo naredili zadnji simbolni korak in potrdili, da bo NUK II zgrajen,« je ob obisku NUK napovedal predsednik vlade dr. Robert Golob.

»Vesel sem, da smo naredili zadnji simbolni korak in potrdili, da bo NUK II zgrajen je ob obisku NUK napovedal predsednik vlade dr. Robert Golob. Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič pa je ob tem poudaril, da gre za zgodovinski trenutek, »ko lahko rečemo: po 40 letih uspešnih in manj uspešnih poskusov želimo to zgodbo zaključiti«.

Vlada dr. Roberta Goloba se je odločila, da ta projekt, vreden 102 milijona evrov, pripelje do izgradnje. Prejšnji teden so vplačali komunalni prispevek, kar pomeni, da bodo v prihodnjem tednu ali dveh pridobili gradbeno dovoljenje. »Da ne bo dileme, ali so nas le prazne besede ali govorimo o tem, da smo projekt zagrabili v roke in da bomo lopato lahko zasadili v 12 ali 13 mesecih,” je ob tem dodal predsednik vlade. Gradbena dela naj bi se tako začela konec leta 2023, stavba pa bo, kot predvidevajo, zgrajena do leta 2026.

»Da so knjižnice pomembne za razvoj kateregakoli naroda, je nesporno dejstvo,« je dejal dr. Golob in spomnil na pomen Primoža Trubarja za slovenski narod. Kot pravi, je »dolžnost politike, nas vseh, da spodbujamo, da se ta bit slovenskega naroda razvija naprej«.

Knjižnice, tako še premier Golob, niso samo prostor za branje, učenje in nadgradnjo znanja, ampak tudi prostor, kjer se ljudje srečujejo in spoznavajo nove ideje: »Novi NUK je zasnovan ravno v tem duhu, da bo odgovarjal izzivom današnjega časa in spodbujal spoznavanje in kreiranje novih idej ter novih znanj za prihodnost.«

Tudi sam je redno zahajal v NUK in vsakič, ko ga obišče, ga ta navda s ponižnostjo: “To je sporočilo za vse nas, da je v tempelj znanosti vredno prihajati čim pogosteje, ker se takrat zavemo svoje majhnosti in hkrati tudi odgovornosti do naroda.«

Na napoved se je z zapisom odzval tudi poslanec Svobode Lenart Žavbi: »Redko v zadnjih tridesetih letih smo v Sloveniji zastavili uspešne strateške projekte. To je eden izmed njih. Investicija v NUK II je investicija v našo prihodnost. Zato smo se k izgradnji zavezali v našem nacionalnem in lokalnem programu. Kot Ljubljančanu mi je ta projekt neizmerno pomemben, saj Ljubljani daje novo dimenzijo za razvoj mesta. Mnogim vladam in koalicijam tega projekta ni uspelo pripeljati do konca, naši vladi bo.«

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo