Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je včeraj začela predsedovati Svetovnemu vrhu o informacijski družbi v Ženevi. V njem sodeluje več kot 1400 udeležencev iz 150 držav ...

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je včeraj začela predsedovati Svetovnemu vrhu o informacijski družbi v Ženevi. V njem sodeluje več kot 1400 udeležencev iz 150 držav. Ministrica bo tako vključena v visoke strateške pogovore na mednarodni ravni.

V nagovoru je poudarila, da je prav digitalna tehnologija tista, s katero rešujemo številne izzive sodobnega časa. Zato si bo v svojem mandatu prizadevala za digitalno družbo enakih možnosti: »Digitalne tehnologije, ki jih spodbuja hiter znanstveni in tehnološki napredek, so spremenile naš način življenja ter omogočile ustvarjanje novih rešitev za nekatere najbolj pereče svetovne izzive, vendar ob tem velik del svetovnega prebivalstva, zlasti v državah v razvoju, zaradi digitalnega razkoraka ne more izkoristiti svojega potenciala. Številni nimajo dostopa do osnovne infrastrukture in storitev informacijsko-komunikacijskih tehnologij, kar lahko vodi v dodatno povečanje družbenih in gospodarskih razlik na globalni ravni. Danes smo tukaj, ker želimo narediti korak naprej v digitalno družbo enakih možnosti.«

»Digitalne tehnologije vključno z odprtim, zanesljivim in varnim internetom morajo biti dostopne vsem, ne glede na starost, spol, kraj bivanja ali invalidnost,« je še poudarila ministrica. Želi si, da bi bile v proces razvoja digitalnih tehnologij v večji meri vključene ženske, saj na vrhunskem nivoju trenutno predstavljajo le petino kadra. 

Tako kot se Stojemnova Duh v vlogi ministrice zavzema za ozaveščanje o spletnih tveganjih in preprečevanje spletnega nasilja ter sovražnega govora na spletu, se bo za to zavzemala tudi kot predsednica Svetovnega vrha o informacijski družbi. Verjame, da je na tem področju zelo pomembno izobraževanje otrok in mladine o varni uporabi digitalnih orodij in interneta.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo