Danes so poslanci v državnem zboru na izredni seji prvič obravnavali predlog zakona o digitalizaciji zdravstva.

Danes so poslanci v državnem zboru na izredni seji prvič obravnavali predlog zakona o digitalizaciji zdravstva, ki bo zagotovil optimalne delovne procese in verodostojne podatke, na katerih bo mogoče sprejemati še bolj kakovostne ukrepe za krepitev javnega zdravstvenega sistema.

»Zakon o digitalizaciji zdravstva predstavlja temelj zaupanja v odločitve, ki jih sprejemamo na podlagi zaupanja v podatke. Ti podatki morajo biti kakovostni in pravočasni. Na podlagi teh podatkov nastaja in se v prihodnosti prilagaja zdravstvena reforma,« je poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan

Vse informacije o pacientu bodo na enem mestu

»Celotno zdravstvo, v katerem je najpomembnejši pacient, bo z novim zakonom imelo zbrane vse podatke o zdravstvenem stanju na enem mestu − v nacionalnem e-kartonu,« je eno izmed ključnih sprememb, ki jih zdravstvenemu sistemu prinaša zakon o digitalizaciji, predstavil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Izvajalec zdravstvene dejavnosti pacienta ne bo več pošiljal po izvide in od njega zahteval pisnih izvidov ali radioloških slik. Z zbiranjem vseh preteklih izvidov in diagnoz na enem mestu bodo zdravnikom omogočene hitrejše aktualne diagnoze, diagnostike pa mu ne bo treba ponavljati, kar bo zmanjšalo tudi stroške postopkov. 

Temelji za zdravstvo 21. stoletja

»Nujno je, da na področju zdravstvenega informacijskega sistema končno stopimo v korak s časom in postavimo temelje za zdravstvo 21. stoletja,« je opozorila poslanka Tamara Kozlovič, ki je prepričana, da »sistematična informatizacija na področju zdravstva lahko izrazito zmanjša stroške zdravstvenega sistema, omogoči učinkovito obvladovanje obsežnih zdravstvenih podatkov in omogoči nemoteno komunikacijo, varno in sledljivo izmenjavo podatkov ter elektronske dokumentacije med izvajalci zdravstvene dejavnosti«.

Večja učinkovitost in kakovost

Predlog zakona bo uvedel enostavno ravnanje z zdravstveno dokumentacijo, pregled nad našimi zdravstvenimi podatki bo vedno dostopen in razumljiv, zmanjšal bo administrativno delo zdravstvenega osebja in tako omogočil še bolj kakovostno in uspešno izvajanje zdravstvenih storitev. Zakon tudi predvideva vzpostavitev gospodarske družbe v 100-odstotni državni lasti, ki bo vzdrževala in razvijala centralni elektronski zdravstveni sistem ter zagotavljala strokovno podporo izvajalcem zdravstvene dejavnosti.

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič: »Ob pomanjkanju zdravstvenega kadra, nedostopnosti in časovnih ovirah nam bodo sodobna tehnologija, digitalna izmenjava podatkov in uporaba umetne inteligence omogočili hitrejše izvajanje zdravstvenih storitev.«

Prenova zdravstva se nadaljuje

Zakon o digitalizaciji je le eden v vrsti zakonov, ki bodo tvorili prenovo zdravstvenega sistema. Zagotovil bo optimalne delovne procese in verodostojne podatke, na katerih bo mogoče sprejemati še bolj kakovostne ukrepe za krepitev javnega zdravstvenega sistema. Pomembne spremembe bo prinesel tudi pacientom, ki bodo tako lahko varno dostopali do vseh svojih zdravstvenih podatkov, hkrati pa bodo deležni boljše obravnave v zdravstvenih ustanovah.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo