Minister za zdravje Bešič Loredan je predstavil je zakon o digitalizaciji zdravstva. Gre za popolnoma nov zakon, s katerim želijo na ministrstvu za zdravje ...

Minister za zdravje Bešič Loredan je predstavil je zakon o digitalizaciji zdravstva. Gre za popolnoma nov zakon, s katerim želijo na ministrstvu za zdravje doseči digitalno transparentnost našega zdravstvenega sistema in bolj kakovostno obravnavo pacientov.

»Ne bo več treba nositi papirjev, ne bo več treba nositi izvidov, preiskave se ne bodo podvajale, v vseh bolnišnicah bo enoten informacijski sistem, ki bo povezljiv, tako da bodo posamezni oddelki v bolnišnicah povezani tudi s primarno ravnjo. Kar bo pacient opravil pri osebnem zdravniku ali v kateremkoli laboratoriju, bo sedaj na enotni platformi in na enotnem informacijskem sistemu,« je ob predstavitvi zakona o digitalizaciji zdravstva poudaril minister Danijel Bešič Loredan.

Transparentno javno zdravstvo, ki bo pacienta postavilo na prvo mesto

Minister je zagotovil, da bomo imeli najkasneje 1.1.2026 popolnoma digitaliziran zdravstveni sistem z vsemi podatki, varnostnimi mehanizmi in vsem kar nam omogoča, da smo kot pacienti mirni. 

Med drugim bo zakon prinesel tudi:

  • dostop do vseh zdravstvenih podatkov na enem mestu – tako za pacienta kot za zdravnike,
  • pacient bo natančno vedel kdo vpogleduje v njihove zdravstvene podatke – imeli bomo jasno digitalno sled,
  • od vseh izvajalcev zdravstvenih storitev bodo podatki z zakonsko obvezo sedaj prišli v enotni digitalni informacijski zdravstveni sistem, ki ga bo upravljal ZZZS, kar bo povečalo transparentnost javnega zdravstvenega sistema.

Zakon bo tako zagotovil kakovostnejšo, lažjo in hitrejšo obravnavo pri zdravniku ter  transparentno javno zdravstvo, ki bo pacienta postavilo na prvo mesto. Prav tako bo to digitalno orodje čez čas zmanjšalo del manjka kadra.

Dosleden nadzor nad učinkovitostjo in opravljenimi storitvami

Digitalizacija bo omogočila resnično jasno, transparentno upravljanje z vsemi podatki. Ko bo sistem polno zaživel, pa tudi nadzor nad vsemi izvajalci, ki bodo denar prejemali iz zdravstvene blagajne. Na enotni platformi pod okriljem ZZZS bodo vsi podatki o opravljenih storitvah vidni, kot poudarja minister bomo lahko »videli kdo naredi kaj in za kakšen denar«.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo