Minister za zdravje Bešič Loredan je predstavil je zakon o digitalizaciji zdravstva. Gre za popolnoma nov zakon, s katerim želijo na ministrstvu za zdravje ...

Minister za zdravje Bešič Loredan je predstavil je zakon o digitalizaciji zdravstva. Gre za popolnoma nov zakon, s katerim želijo na ministrstvu za zdravje doseči digitalno transparentnost našega zdravstvenega sistema in bolj kakovostno obravnavo pacientov.

»Ne bo več treba nositi papirjev, ne bo več treba nositi izvidov, preiskave se ne bodo podvajale, v vseh bolnišnicah bo enoten informacijski sistem, ki bo povezljiv, tako da bodo posamezni oddelki v bolnišnicah povezani tudi s primarno ravnjo. Kar bo pacient opravil pri osebnem zdravniku ali v kateremkoli laboratoriju, bo sedaj na enotni platformi in na enotnem informacijskem sistemu,« je ob predstavitvi zakona o digitalizaciji zdravstva poudaril minister Danijel Bešič Loredan.

Transparentno javno zdravstvo, ki bo pacienta postavilo na prvo mesto

Minister je zagotovil, da bomo imeli najkasneje 1.1.2026 popolnoma digitaliziran zdravstveni sistem z vsemi podatki, varnostnimi mehanizmi in vsem kar nam omogoča, da smo kot pacienti mirni. 

Med drugim bo zakon prinesel tudi:

  • dostop do vseh zdravstvenih podatkov na enem mestu – tako za pacienta kot za zdravnike,
  • pacient bo natančno vedel kdo vpogleduje v njihove zdravstvene podatke – imeli bomo jasno digitalno sled,
  • od vseh izvajalcev zdravstvenih storitev bodo podatki z zakonsko obvezo sedaj prišli v enotni digitalni informacijski zdravstveni sistem, ki ga bo upravljal ZZZS, kar bo povečalo transparentnost javnega zdravstvenega sistema.

Zakon bo tako zagotovil kakovostnejšo, lažjo in hitrejšo obravnavo pri zdravniku ter  transparentno javno zdravstvo, ki bo pacienta postavilo na prvo mesto. Prav tako bo to digitalno orodje čez čas zmanjšalo del manjka kadra.

Dosleden nadzor nad učinkovitostjo in opravljenimi storitvami

Digitalizacija bo omogočila resnično jasno, transparentno upravljanje z vsemi podatki. Ko bo sistem polno zaživel, pa tudi nadzor nad vsemi izvajalci, ki bodo denar prejemali iz zdravstvene blagajne. Na enotni platformi pod okriljem ZZZS bodo vsi podatki o opravljenih storitvah vidni, kot poudarja minister bomo lahko »videli kdo naredi kaj in za kakšen denar«.

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.