Z Deanom Premikom, poslancem Svobode, smo se pogovarjali o pokojninskem sistemu, višini pokojnin in kakovostnem bivanju starejših. Ker je pred nastopom poslanskega mandata 16 let vodil sektor za ...

Z Deanom Premikom, poslancem Svobode, smo se pogovarjali o pokojninskem sistemu, višini pokojnin in kakovostnem bivanju starejših. Ker je pred nastopom poslanskega mandata 16 let vodil sektor za izvedenstvo oziroma sistem invalidskih komisij na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je za vprašanja, ki se tičejo pokojninskega sistema, pravi sogovornik.

»Slovenski pokojninski sistem temelji na treh stebrih in deluje na načelu medgeneracijske solidarnosti,« pojasnjuje poslanec Svobode. Višina pokojnine je odvisna od številnih dejavnikov. V Gibanju Svoboda se zavedamo, da so nekateri upokojenci zaradi nizkih pokojnin v stiski, a zahteve Pavla Ruparja niso realne. »Njihova uresničitev bi povzročila popoln kolaps pokojninskega sistema,« je prepričan Premik. Ob tem poudarja, da so starejši ves čas v mislih naše stranke. »Med energetsko krizo in draginjo smo najprej pomagali šibkejšim, kar vključuje številne upokojence,« je spomnil in zagotovil, da bo »do konca leta najnižja zajamčena pokojnina za polno delovno dobo najmanj 700 evrov«. Strinja se, da je za kakovostno bivanje starejših poleg višine pokojnine ključno dostopno javno zdravstvo in kakovostna dolgotrajna oskrba. Slovenski pokojninski sistem bomo morali reformirati, ta bo po besedah Deana Premika moral postati »odporen na demografske spremembe, ki nastajajo zaradi daljše življenjske dobe prebivalstva«.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo