Državni zbor je sprejel zakona za zamrznitev cen šolskih malic na ravni lanskega šolskega leta ter za povečanje pomoči gospodarstvu zaradi zvišanja cen električne energije in plina.

Državni zbor je sprejel zakona za zamrznitev cen šolskih malic na ravni lanskega šolskega leta ter za povečanje pomoči gospodarstvu zaradi zvišanja cen električne energije in plina. Z obema zakonoma vlada pod vodstvom premiera Roberta Goloba nadaljuje blažitev negativnih posledic energetske krize in draginje.

Zakon o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju določa, da se cena malice za učence in dijake v šolskem letu 2022/2023 ne zviša in ostane na višini določeni za šolsko leto 2021/2022. Dijaki in študenti bodo v tem šolskem letu plačevali oskrbnino v domovih v višini izhodiščne cene, kot je veljala v obdobju od 1. januarja do 31. avgusta 2022.

Prav tako zakon za študijsko leto 2022/2023 določa najvišje cene bivanja študentov z dodeljeno subvencijo v javnih študentskih domovih, javnih dijaških domovih in zasebnih študentskih domovih, ter zagotavlja dodatna sredstva tem domovom.

Novela zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina pa prinaša spremembo glede upravičencev. Tako v shemo dodatno vključuje sektor kmetijstva in ribištva ter zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, iz nje pa umika kreditne in finančne institucije.

Poleg tega novela določa zvišanje zneskov v okviru enostavne pomoči. Po novem bo pokrit 50-odstotni delež upravičenih stroškov, in ne le 30-odstotni, kot je bilo doslej. Sicer novela sredstva za izvajanje zakona zvišuje s 40 na 86 milijonov evrov.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo