Poslanka Svobode in podpredsednica skupščine Sveta Evrope Tamara Vonta v poslanici ob 30. obletnici vstopa Slovenije v Svet Evrope. 

Poslanka Svobode in podpredsednica skupščine Sveta Evrope Tamara Vonta v poslanici ob 30. obletnici vstopa Slovenije v Svet Evrope. 

Republika Slovenija je včeraj obeležila 30. obletnico vstopa v Svet Evrope. “Glavni namen te mednarodne organizacije je varovanje prav tistih vrednot, na katerih je Slovenija gradila in si izborila svojo samostojnost – spoštovanje človekovih pravic in državljanskih svoboščin, uveljavljanje demokratičnih vrednot in vladavina prava,” je poudarila Tamara Vonta. Slovenija je v 30 letih članstva pristopila k vsem najpomembnejšim konvencijam Sveta Evrope, velik ugled pa v Svetu Evrope uživamo tudi zaradi neomajne podpore delovanju Evropskega sodišča za človekove pravice in z resnim delom na področju izvajanja njegovih sodb. Spomnila je tudi, da “smo tudi ena vodilnih držav na področju pravic otrok ter v prizadevanjih na področju dostopa do informacij javnega značaja, pri obravnavi manjšin in glede pravic v povezavi z razvojem umetne inteligence”.

Podpredsednica skupščine Sveta Evrope je prepričana, da je lahko prava pot najdemo le s spoštovanjem evropskih vrednot: “Pomen Sveta Evrope je v današnji Evropi, ki jo zaznamujejo najkompleksnejši izzivi po 2.svetovni vojni, večji kot kdajkoli prej, saj v evropskem prostoru zagotavlja širok pravni in institucionalni okvir za varstvo demokracije, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavino prava. Vojna v Ukrajini nas namreč na zelo krut način opozarja, da delo na omenjenih področjih ni nikoli končano in da si moramo vsak dan sproti prizadevati za ohranitev tega edinstvenega skupnega demokratičnega in pravnega prostora v Evropi.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo