Uresničujemo zavezo, da učinkovito povezujemo lokalne izzive z rešitvami, ki jih podpre vlada. Z jasnimi rešitvami in konkretnimi predlogi delujemo razvojno ZA Ljubljano.

»Uresničujemo zavezo, da učinkovito povezujemo lokalne izzive z rešitvami, ki jih podpre vlada. Z jasnimi rešitvami in konkretnimi predlogi delujemo razvojno ZA Ljubljano.« 

V četrtek, 5. oktobra, sta bila v Ljubljani srečanje in okrogla mizo članov in podpornikov Gibanja svoboda Ljubljana. Ključni cilj srečanja je bila predstavitev trenutnega koalicijskega sodelovanja Svetniške skupine Gibanje Svoboda Ljubljana z Listo Zorana Jankoviča. Odprli smo številne teme, vezane na promet, šolstvo, šport in varnost pred poplavami.  

Člani in članice smo se ponovno zavezali, da učinkovito uresničujejo projekte, ki so pomembni za mesto in državo, pri tem pa sodelujemo s pristojnimi ministrstvi in vlado.  

V svoje delo bomo člani LO GS Ljubljana vključevali Gibanje Svoboda Mladi, saj bomo od prihodnjega tedna naprej organizirali dogodke, ki jih bodo predlagali mladi člani. Pogovarjali se bomo o tem, kako rešiti izzive s perečo stanovanjsko problematiko, kako omogočiti kakovostne pogoje bivanja mladim, ki želijo študirati v Ljubljani.  

Na okrogli mizi smo predstavili številne teme, ki so za občane in občanke Ljubljane pomembni. Mag. Samo Logar, vodja svetniške skupine Ljubljana in podžupan Mestne občine Ljubljana, je predstavil dosedanje sodelovanje v koaliciji z Listo Zorana Jankoviča. Sodelovanje trenutno poteka razvojno, učinkovito in skladno z dogovori. Ekipa svetnikov Gibanja svoboda Ljubljana je spoštovan in enakovreden koalicijski partner v dobro vseh prebivalcev Ljubljane.  

Posebej je izpostavil tematike s področja športa in prometa. Na pobudo svetniške skupine Gibanje Svoboda Ljubljana je bil 1. Festival ljubljanskega športa, spremljamo izgradnjo Potniškega centra Ljubljana in drugih infrastrukturnih objektov, LO GS Ljubljana in mestni svetniki podpiramo vse aktivnosti v projektu namestitev protihrupnih ograj okoli obroča obvoznice, saj bodo ograje dvignile nivo bivanja v Ljubljani. Nov potniški center v Ljubljani bo nova infrastrukturna pridobitev in sodobno potniško vozlišče, prinaša pa tudi povsem novo prometno ureditev te lokacije s prenovo parkov in ozelenitvijo tega dela Ljubljane, kar je pomembno tudi zaradi vplivov na podnebje.  

Novi športni objekti v tem mandatu predstavljajo največjo investicijo v Ljubljani, v prihodnje bomo pozornost usmerili tudi v športne vsebine in razvoj vrhunskega, kakovostnega in rekreativnega športa. Svetniška skupina Gibanja Svoboda v mestnem svetu in lokalni odbor se bosta še naprej zavzemala za spodbujanje športnih aktivnosti, brezplačnih športnih vadb, ki jih imajo občani na voljo za telesno aktivacijo, hkrati pa bo skrb usmerjena tudi v organizacijo množičnih športnih dogodkov in profesionalni razvoj športnih klubov. Gibalno sposobnost  ciljnih skupin mladih in starejših bodo projekti krepili in izboljšali, kar je bil tudi eden od ciljev uspešno izvedenega 1. Festivala športa v Ljubljani.  

Na enem mestu smo združili različne športe, klube in zdravstveno preventivo, s tem pa so sledili ozaveščanju pomena rednega gibanja za kakovostno življenje v mestu.   

Na okrogli mizi je sodelovala tudi poslanka GS Lucija Tacer, ki je predstavila rešitve trenutne problematike prezasedenega azilnega doma na Viču. Pri mednarodni problematiki migracij bo pristop GS drugačen od dosedanjih politik. Fokusirali se bomo na integracijo tistih priseljencev, ki želijo ostati in živeti v Sloveniji.  Pomembno se nam zdi, da ljudi, ki pribežijo v Slovenijo, na pravilen način vključimo v naše življenje in to na način, da se ob tem avtohtono prebivalstvo počuti varno in zaščiteno. V ta namen vključujemo četrtno skupnost Vič, delamo na ukrepih, kot so na primer priprava dodatne osvetlitve okoli azilnega doma, z mestno oblastjo in našimi svetniki definiramo, preverjamo in usklajujemo, kaj so kratkoročni ukrepi za prebivalstvo te četrtne skupnosti, saj želimo čim prej uresničiti pobude občanov.   

Ksenija Pišljar, Mestna svetnica Gibanja Svoboda Ljubljana,  je predstavila projekte na temo šolstva in vzgoje. Trenutno 15% podražitev vrtcev Mestni občini Ljubljana smo zaradi zvišanja stroškov prehrane, energetike in dela podprli. Svetniki pa so pred potrditvijo podražitve vložili kar nekaj truda in energije, da bi se čim večji delež stroška prinesel na državo in mestno občino.  

Ludvik Bagari, Mestni svetnik Gibanja Svoboda, je kot predsednik odbora za kulturo in raziskovalno dejavnost in član odbora za zaščito in reševanje predstavil aktivnosti, ki potekajo na tem področju. Predvsem je poudaril odziv na poplave, ki so prizadele del Ljubljane. Povezali smo se s prebivalci Sneberij in skupaj z mestno občino pripomogli k odpravi posledic, sanaciji in drugi pomoči, ki so jo prebivalci potrebovali.  

Martin Premk, poslanec GS je na okrogli mizi poudaril, da so vsi poslanci Gibanja Svoboda nemudoma pristopili k odpravljanju posledic poplav. Mnenje javnosti je, da se je predsednik vlade in predsednik naše stranke dr. Robert Golob s svojo ministrsko ekipo zelo hitro in učinkovito odzval na stiske ljudi.  Ukrepi za odpravo škode potekajo in bodo potekali še naprej. Poudaril je tudi pomen rešitev za porušeni športni objekt Kajak-kanu center Tacen, kjer so  poslanci GS ponudili vso pomoč, če bo potrebno tudi s posebnim zakonom, ki bi po hitrem postopku omogočil obnovo in sanacijo objekta. Rešitve se usklajujejo tudi z našimi svetniki in Mestno občino Ljubljana.  

Marko Maver, Mesni svetnik Gibanja svoboda Ljubljana, je na okrogli mizi izpostavil razumevanje za skrb prebivalcev glede projekta C0. Poudaril je, da naša ekipa stalno pregleduje stališča in strokovne ukrepe, ki jih izvajajo strokovne službe. Izpostavil je tudi prednosti projekta, kot je npr. ta, da bo 22.000 novih gospodinjstev priključenih na to omrežje, 6000 greznic bo odstranjenih, s čimer se vpliv na okolje zmanjšuje.  

Tomislav Sokler, član Lokalnega odbora GS Ljubljana, je predstavil nov projekt INFO DIGI točk. Gre za projekt Ministrstva za digitalno preobrazbo, info digi točke bodo zaživele 13. oktobra letos.  Gre za informacijske točke, na katerih bodo lahko vsi prebivalci dobili dodatno znanje in usmeritve, kako dostopati in uporabljati digitalne platforme, kot so na primer eUprava, eZdravje, eDavki in podobno.  

Matej Grah, predsednik Gibanja Svoboda Mladi, je kot novost izpostavil aktivacijo Gibanja Svoboda Mladi Ljubljana, saj bomo od prihodnjega tedna dalje organizirali dogodke na pobudo mladih, predvsem kako rešiti izzive s perečo stanovanjsko problematiko, kako omogočiti mladim, ki želijo študirati v Ljubljani, da imajo vse pogoje, da uspešno doštudirajo študij.   

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo