V Gibanju Svoboda Seniorji (GSS) je zaživel Regijski odbor za področje Slovenske Istre, kamor sodijo obalne občine: Ankaran, Koper, Izola in Piran. Seniorska regijska mreža na Primorskem skupaj z ...

V Gibanju Svoboda Seniorji (GSS) je zaživel Regijski odbor za področje Slovenske Istre, kamor sodijo obalne občine: Ankaran, Koper, Izola in Piran. Seniorska regijska mreža na Primorskem skupaj z načrtovano ustanovitvijo Regijskega odbora GSS za Kraško- Notranjsko področje, ki se ustanavlja danes, dobiva nov zagon povezovanja. Želja je, da bi seniorke in seniorji tudi na lokalnem in regijskem področju krepili dialog, skupaj prepoznavali ključne izzive, s katerimi se soočamo starejši zlasti v svojih bivanjskih okoljih, ter iskali rešitve za zastavljene ključne programske prioritete. Za predsednico istrskega regijskega odbora je bila izvoljena Milica Maslo Bezer.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo res veliko članic in članov gibanja, smo predvsem izpostavili nujnost krepitve nadaljnjega sodelovanja in povezovanja. Uvodoma je podpredsednik sekcije seniorjev Miro Mlakar izpostavil, da so regijski odbori ne le namenjeni povezovanju seniorjev na lokalni ravni, temveč predvsem prepoznavanju izzivov s terena in iskanju rešitev v povezavi s programskimi prioritetami sekcije. Za predsednico je bila izvoljena Milica Maslo Bezer, podpredsednika sta postala Bojan Tavčar in Vojko Ludvik, člana pa Breda Krašnja in Srdžan Purić.

Predsednica Milica M. Bezer je v svojem nagovoru dala velik poudarek na potrebi po učinkoviti komunikaciji s članstvom v sekciji ter prioritetnem reševanju problemov socialne varnosti upokojencev. V konstruktivni razpravi so ostali člani podprli programska izhodišča ter se dogovorili, da jih bodo v kratkem smiselno vsebinsko prilagodili glede na zaznane lokalne potrebe. Med ključne prioritete zagotovo sodi izgradnja doma za varstvo starejših v Izoli. Udeleženci so bili tudi mnenja, da je na področju dela in zaposlovanja, kjer se kaže trenutno velika deficitarnost, potrebno aktivno vključiti starejše, dolgoletne delovne izkušnje starejših pa se lahko po mnenju razpravljavcev učinkovito uporabijo tudi na področju mentorstva.

Predsednik Gibanja Svoboda Seniorji in poslanec v Državnem zboru Bojan Čebela je v svojem nagovoru poudaril prizadevanja Vlade RS za čimprejšnjo uskladitev pokojnin z inflacijo, ki se kot kaže počasi umirja, v nadaljevanju pa tudi ambicijo, da seniorke in seniorji postanemo vidni in glasni v vseh 212 slovenskih občinah. Prave komunikacije brez dobre mreže in informacijske podpore ni mogoče vzpostaviti, slednja pa je pogoj, da seniorji čim prej udejanjimo zastavljene programske smernice, je še prepričan Čebela.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo