V soboto, 21. oktobra, je vlada obiskala Savinjsko dolino. Potem ko so predplačila za sanacijo škode že dobile občine in gospodarstvo, bodo denar začeli dobivati tudi občani in občanke.

V soboto, 21. oktobra, je vlada obiskala Savinjsko dolino. Potem ko so predplačila za sanacijo škode že dobile občine in gospodarstvo, bodo denar začeli dobivati tudi občani in občanke.

Predsednik dr. Robert Golob je z ekipo ministrov in ostalih sodelavcev najprej obiskal občino Braslovče, kjer si je ogledal tudi morebitne lokacije za nadomestno gradnjo. Tudi v Savinjski dolini, tako kot pred dnevi na obisku na Koroškem, je predsednik vlade poudaril, da odločitve sprejema stroka in ne politika. »Sanacija mora potekati tako, da bo zagotovila privlačno okolje za bivanje ljudi in postavila nove temelje za razvoj regije,« je dodal. 

Vlada si že ves čas sanacije po poplavah prizadeva za popolnoma transparentno in odkrito in na dognanjih stroke utemeljeno komunikacijo s prebivalci, prav tako pa predsednik dr. Robert Golob odločno zagovarja javno objavljeno porabo sredstev za obnovo. Na spletni strani Vlade RS so objavljene dnevno osvežene informacije o porabi sredstev. »Vsak cent, ki ga namenimo za sanacijo po poplavah, bo javno objavljen,« je dejal ob obisku Savinjske doline.

Slovenija zakonsko ni pripravljena na naravne nesreče takih razsežnosti. V preteklosti je trajalo tudi leto dni ali več, da so bile sprejete določene odločitve ter da se je sanacija začela. Tokrat temu ni tako, saj izplačila že potekajo.

»Prvič v zgodovini je država občinam v celoti povrnila intervencijske stroške,« pravi predsednik vlade. Savinjske občine so tako že prejele več kot 20 milijonov evrov, pričakujejo lahko še več kot 56 milijonov za sanacijo škode na infrastrukturi. Predplačila so dobila tudi savinjska podjetja, in sicer več kot 21 milijonov evrov, zdaj pa so na vrsti še prebivalci in prebivalke.  

Za povrnitev škode ljudem vlada že pripravlja novelo interventnega zakona, ki bo preko sistema Ajda omogočila predplačila za sanacijo. Poskrbeli bodo tudi za ljudi, ki bodo potrebovali nadomestno gradnjo, odločitve strokovnjakov pa bodo predstavili na srečanjih po krajevnih skupnostih.

Predsednik vlade je z ministri in ministricami obisk na savinjskem sklenil s sejo vlade v Žalcu.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo