Na pobudo poslanca Tineta Novaka se je v Murski Soboti prvič sestala delovna skupina za izgradnjo vzhodne soboške obvoznice.

Na pobudo poslanca Tineta Novaka se je v Murski Soboti prvič sestala delovna skupina za izgradnjo vzhodne soboške obvoznice. Sestanka so se udeležili poslanka Sara Žibrat, predstavniki Mestne občine Murska Sobota, občine Moravske Toplice, Ministrstva za infrastrukturo, Direkcije RS za infrastrukturo, gospodarstva in strokovne javnosti.

Vzhodna soboška obvoznica ostaja del Nacionalnega razvojnega programa, za kar si je zelo prizadeval poslanec Svobode Tine Novak. S tem je za projekt zagotovljena finančna podpora na državni ravni. V preteklem obdobju je bila za obvoznico izdelana projektna dokumentacija ter izvedena parcelizacija in odkupi skoraj vseh zemljišč na trasi. Pomemben korak je izdelava projektne dokumentacije za sebeborski zadrževalnik, ki bo imel ključno vlogo pri zagotavljanju varstva pred poplavami. Za uspešno izvedbo projekta si prizadevata MO Murska Sobota in občina Moravske Toplice, v prvi vrsti pa gre za državni projekt, saj se obvoznice uvrščajo med državne ceste.

»Prepričan sem, da je izgradnja soboške obvoznice v interesu države, lokalnih oblasti, gospodarstva in seveda nas domačinov. Prav zato sem mnenja, da mora med vsemi deležniki potekati stalna in odprta komunikacija. Projekt je obsežen in prepreden z realizacijo številnih mejnikov, ki so odvisni od aktivnosti države in lokalnih oblasti. Delovna skupina nam bo omogočila, da sistematično in učinkovito naslovimo vse izzive ter ves čas vodimo iskren dialog,« je dejal poslanec Gibanja Svoboda in koordinator delovne skupine Tine Novak.

Sestanka se je udeležila tudi višja svetovalka v Kabinetu ministrice za infrastrukturo Olga Belec. »Današnji sestanek je bil izjemno koristen, saj sem lahko iz prve roke slišala predloge in mnenja vseh vpletenih strani. Gre za obsežno investicijo v vrednosti 33 milijonov evrov in prepričana sem, da bomo z dobrim sodelovanjem uresničili zadani cilj, po katerem bomo izgradnjo obvozne ceste začeli v letu 2025,« je dodala.

»Pogled na neznosno prometno gnečo in počasi premikajoče se kolone vozil od mestnega središča do trgovskega središča in naprej proti krožišču pri Čardi nas na dnevni ravni opominjajo na pomembnost izgradnje soboške obvoznice. Trenutno stanje močno vpliva na kakovost življenja naše in sosednjih lokalnih skupnosti. Ljudje in deležniki na realizacijo projekta čakajo predolgo in čas je, da preidemo od besed k dejanjem,« je izpostavil podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang in hkrati poudaril, da je projekt pomemben tudi za gospodarski razvoj občine in regije.

Prav pomen gospodarskega razvoja je v ospredje postavil Mitja Horvat, ki v okviru delovne skupine zastopa glas lokalnega gospodarstva. »Obvoznico še kako pogrešajo vsi gospodarski subjekti, ki že delujejo v severni obrtno-gospodarski coni in območju okrog trgovskega središča. V prvi vrsti imata država in občina odgovornost ravno do teh podjetij. Seveda pa bo nova cesta pozitivno vplivala na interes potencialnih investitorjev za prihodnja vlaganja na območju Mestne občine Murska Sobota in okoliških občin, ki prav tako intenzivno zasledujejo nadaljnji gospodarski razvoj,« je povedal Horvat.

Člani delovne skupine so se strinjali glede naslednjih korakov. Čim prej je treba dokončati odkup zemljišč  in okrepiti aktivnosti v smeri čim prejšnje pridobitve gradbenega dovoljenja. Cilj je, da se gradnja obvoznice začne v letu 2025.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo