V petek, 26. Januarja, je v Novi Gorici potekala okrogla miza na temo migracij. Glavni organizator dogodka je bilo Gibanje Svoboda Mladi Goriška, v sodelovanju z lokalnim odborom Gibanje Svoboda ...

V petek, 26. Januarja, je v Novi Gorici potekala okrogla miza na temo migracij. Glavni organizator dogodka je bilo Gibanje Svoboda Mladi Goriška, v sodelovanju z lokalnim odborom Gibanje Svoboda Nova Gorica. Pogovor je tekel se o varnostnem in solidarnostnem vidiku migracij, njihovem pomenu za goriško regijo, novem evropskem migracijskem paktu, integraciji beguncev in migrantov, dotaknili pa so se tudi tega, kakšen odnos imamo do migracij mladi. Pogovor je moderiral predsednik Gibanja Svoboda Mladi Goriška Matjaž Mavrič.

Kot prvi je zbrane nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Poudaril je, da je goriška regija zaradi bližine državne meje že zgodovinsko zelo zaznamovana z migracijami, precej na udaru pa je še danes. Na tem območju pogosto prehaja do prehodov meje s strani migrantov in beguncev, ki preko Slovenije iščejo pot v Zahodno Evropo. Posledično je na meji z Italijo poostren nadzor policije, zelo dobro pa ta sodeluje tudi z italijanskimi kolegi, je povedal minister.

Evropski poslanec Svobode Klemen Grošelj je zbranim razložil, kaj na področju migracij prinaša novi evropski migracijski pakt. Podaril je, da so nekatera vprašanja v povezavi z migracijam tudi v Evropski uniji še povsem nedorečene, oziroma se jih zakonsko še ne ureja. Omenil je t. i. instrumentalizirane migracije, kjer bo EU v prihodnje morala orati pravno ledino.

Poslanki Svobode Tereza Novak in Lucija Tacer sta se v svojem nagovoru osredotočili predvsem na integracijo tistih, ki imigrirajo v Slovenijo, ter na to, kako se bomo kot družba v prihodnje morali temu prilagoditi. Tudi zaradi vedno večjih potreb po delovni sili v slovenskem gospodarstvu. Vlada dr. Roberta Goloba je pri tem že storila korak naprej s pripravo migracijske in integracijske strategije.

Predsednik Gibanja Svoboda Mladi Matej Grah je podaril, da je razpravo o migracijah treba depopularizirati, ne pa depolitizirati. Pomembno je, da se politika z migracijami ukvarja, pri tem pa ne zapade v past hitrih in populističnih rešitev, ki to sploh niso.

Občinski svetnik iz vrst Svobode v Novi Gorici in ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je razpravljal o nekaterih izzivih, ki jih migracije in življenje blizu državne meje prinašajo na področju šolstva. Kot je dejal, si na gimnaziji v Novi Gorici ves čas prizadevajo za inkluzivnost, odprtost in za vzgojo demokratičnih vrednot.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo