Včeraj se je na delovnem obisku Savinjske regije mudil dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec Svobode, ki je član skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu. Namen obiska je bil predvsem povezati ...

Včeraj se je na delovnem obisku Savinjske regije mudil dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec Svobode, ki je član skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu. Namen obiska je bil predvsem povezati prizadevanja lokalnih skupnosti in regije s politiko Evropske Unije ter izmenjati informacije o možnih razvojnih strategijah v regiji, za katere so na voljo tudi sredstva evropskih skladov in drugih mehanizmov.

Ob začetku obiska se je evropski poslanec dr. Klemen Grošelj sestal z vodstvom občine. Župan občine Žalec Janko Kos, podžupanja iz vrst Gibanja Svoboda Tanja Basle in direktorica občinske uprave dr. Darja Majkovič, so mu predstavili razvojne izzive, s katerimi se sooča Občina Žalec ter projekte, za katere si bo občina prizadevala pridobiti evropska sredstva. Obiskal je tudi podjetje Tehnos, ki uspešno sodeluje z avtomobilsko industrijo in drugimi podjetji iz tujine.

Evropskem poslancu dr. Klemnu Grošlju sta se na srečanju s predstavniki lokalnih odborov Gibanja Svoboda Savinjske regije pridružila še poslanec Državnega zbora Aleš Rezar in predsednik Gibanja Svoboda Mladi Matej Grah. Predsednica Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Žalec Katarina Vasle se je kot gostiteljica ob pozdravu vseh navzočih zahvalila evropskemu poslancu za obisk in poudarila pomen aktivnega sodelovanja lokalnih odborov Svobode s predstavniki predstavniki stranke na državni in mednarodni ravni.  Po njenih besedah lahko na ta način stranka najbolj učinkovito dosega zastavljene cilje in uresničuje svoje vrednote. Med pomembnejšimi izzivi žalske občine je navedla razvoj cestne infrastrukture, hmeljarstva in turizma.

Dr. Klemen Grošelj je v razpravi poudaril potrebo po razvoju ekološkega hmeljarjenja v regiji. Ta dejavnost je sicer še v povojih, a lahko pomembno prispeva k zelenemu prehodu v kmetijstvu. Predstavil je spremenjene okvirje načrta za pridobivanje sredstev za okrevanje in odpornost, ki bi lahko vključevali tudi protipoplavne ukrepe, spremembo evropskih postopkov pridobivanja dovoljenj kot del prizadevanj za ogljično nevtralno industrijo in priložnosti za mala in srednja podjetja, ki jih ponujajo mehanizmi Evropske Unije. Še posebej je poudaril pomen povezovanja občin pri kandidaturi za pridobivanje evropskih sredstev. Pri tem lahko prav Gibanje Svoboda odigra povezovalno vlogo v regiji, saj je na lokalnih volitvah leta 2022 dosegla zelo dober rezultat in zato združuje veliko predstavnikov lokalnih oblasti.

Predsednik Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Celje Primož Posinek je izpostavil željo po regijskem povezovanju in sodelovanje stranke z novim celjskim županom ocenil kot dobro. Postavil je nekaj vprašanj s področja energetike, v katerih je še posebej izpostavil problematiko zemeljskega plina in rasti omrežnin, ki povzročajo operaterjem precejšnje težave. Predsednik Lokalnega odbora Gibanje Svoboda Laško Matej Kodrun je izpostavil problematiko jeklarske industrije, ki tudi v Sloveniji ni deležna sofinanciranja iz evropskih mehanizmov. Predstavnica Lokalnega odbora Gibanja Svoboda Velenje Jasna Prodan pa je v svoji razpravi poudarila pomen uspešnega povezovanja Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj, saj je Savinjsko-Šaleška regija zaradi izstopa iz premogovništva pred velikimi izzivi. Moramo poiskati rešitve, ki bodo izkoristile številne možnosti, ki jih ponuja regija, ter jih izkoristiti za uspešen zeleni prehod.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo