Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je bil na delovnem obisku v občini Šentilj. Predsednik lokalnega odbora Gibanja Svoboda Boris Bezjak ga je uvodoma seznanil z izzivi pri delovanju ...

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je bil na delovnem obisku v občini Šentilj. Predsednik lokalnega odbora Gibanja Svoboda Boris Bezjak ga je uvodoma seznanil z izzivi pri delovanju predstavnikov v odborih in komisijah občinskega sveta po lanskih lokalnih volitvah. Vodstvo občine je namreč pri razdeljevanju mest v odborih zanemarilo voljo velikega dela volivk in volivcev. Dr. Klemen Grošelj je v svojem odzivu poudaril: “Žal je videti, da tudi v Občini Šentilj in Občini Pesnica volja volivcev ni uveljavljena na način, ki ga narekujejo demokratični standardi. Prav zato je pomembno, da Gibanje Svoboda tudi v lokalnih okoljih uveljavlja svoje vrednote, med katerimi sta tudi medsebojno spoštovanje in dialog.”

Evropski poslanec si je ogledal tudi nekatera plazišča v občini, ki so posledica aktualnega intenzivnega deževja, ter se srečal tudi z vodjo civilne zaščite v Sladkem vrhu Valentino Ošlovnik in pripadniki Slovenske vojske, ki pomagajo pri sanaciji posledic te naravne ujme. Ošlovnikova je izpostavila, da je bilo zaradi plazov kar nekaj hiš večj dni odrezanih od sveta. Trenutno je na terenu 80 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite iz treh občin, ki jim pomaga 59 pripadnikov Slovenske vojske. Dr. Klemen Grošelj je pohvalil organiziranost služb za hitre intervencije v primeru naravnih ujm, hkrati pa poudaril, da bo treba na državni ravni spremeniti nekatere postopke, ki so bistveno predolgi in zapleteni predvsem v primerih, ko je treba dolgoročno sanirati posledice naravnih nesreč, kot so poplave in potresi. 

Grošelj se je v okviru obiska ustavil tudi v uspešnem družinskem gradbenem podjetju Knuplež. Direktor Srečko Knuplež in prokuristka Andreja Petek Knuplež sta dr. Grošlja seznanila z izzivi, s katerimi se srečujejo podjetja v njihovi dejavnosti. “Tu ob avstrijski meji še posebej čutimo pomanjkanje delovne sile, zato smo bruto plače v našem podjetju dvignili na enak nivo, kot je v sosednji državi. Najbolj izrazita razlika v prihodkih delavcev nastane predvsem pri izplačilih trinajste ter štirinajste plače in božičnice. Skrbi nas tudi prihodnost, saj se bodo začeli nekateri naši delavci čez 5 ali 10 let upokojevati, mladih pa preprosto ni,” je podaril direktor podjetja. 

V zadnjem času se redno srečujem s podjetniki po celotni Sloveniji. Lahko bi rekel, da se vsi, ne glede na branžo, soočate s podobnimi izzivi. Precej stvari bo treba v Sloveniji spremeniti, a kot vidimo, takoj ko omenimo temeljite reforme, nastanejo tudi močni odpori. Zato moramo take stvari na bolje pogosto spreminjati  z majhnimi koraki,” je v odzivu povedal evropski poslanec. 

Dr. Klemen Grošelj je obisk Občine Šentilj zaključil na srečanju članov stranke Gibanje Svoboda iz Šentilja, Kungote in Pesnice. V neformalni razpravi je predsednik Lokalnega odbora Šentilj Boris Bezjak opozoril: “V naši občini je občinski svet pred kratkim sklepal o kar 71-odstotnem povišanju cen vodooskrbe, kljub dejstvu, da je vlada rekordno dvignila povprečnine, ki so eden glavnih prihodkov občin. Hkrati pa imamo kar 40-odstotne izgube na vodovodih, a se v to infrastrukturo ni dovolj vlagalo. Bojimo se, da se bo šele po sanaciji plazišč lahko ugotavljala škoda, ki je nastala ob ujmi tudi na našem dotrajanem vodovodnem omrežju.” 

Predsednik lokalnega odbora Pesnica Uroš Orož pa je poudaril: “Na naslednjih volitvah bomo še močnejši in v stranko sem se vključil, ker želim pomagati graditi lokalno mrežo. Vsak, ki pride v lokalno politiko, se mora zavedati, da mora delati v dobro ljudi”. Na srečanju je bilo tudi izpostavljeno, da bi lahko Slovenija zaradi svoje majhnosti dobila tudi določene pilotne infrastrukturne projekte, ki bi bili financirani iz evropskih sredstev. Sogovorniki so še predlagali, da bi bilo treba na evropskem nivoju razmišljati tudi o razpisih za manjše obmejne občine, saj zdaj pri pridobivanju evropskih sredstev ne morejo konkurirati večjim mestom.

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je v razpravi na kratko predstavil delovanje Evropskega parlamenta in Komisije, ob tem pa poudaril slovenske uspehe po tem, ko je mandat prevzela sedanja vlada. “Šele, ko je slovensko vlado prevzel dr. Robert Golob, je naša država postala pomemben igralec predvsem na področju energetike. Do nedavnega je bilo to na ravni Evropske unije povsem nemogoče, a s prizadevanji našega predsednika vlade in sodelovanjem slovenskih poslancev Evropskega parlamenta, nam je uspelo to okostenelo strukturo premakniti,” je poudaril dr. Grošelj. Po njegovih besedah bo eden od zanimivejših projektov v prihodnje tudi načrtovana izgradnja hitrih železniških povezav evropskih prestolnic. 

Prisotni člani stranke Gibanje Svoboda so enotno ugotavljali, da lahko taka srečanja in povezave centrale stranke z lokalnimi skupnostmi ključno prispevajo k uspešnemu delovanju stranke v prihodnje. 

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo