Poslanka Svobode Tereza Novak je v imenu Kluba parlamentark slovenskega državnega zbora nagovorila udeleženke Globalnega foruma voditeljic v Reykjaviku.

Poslanka Svobode Tereza Novak je v imenu Kluba parlamentark slovenskega državnega zbora nagovorila udeleženke Globalnega foruma voditeljic v Reykjaviku.

»Prinašam vam pozdrave iz Slovenije. V tako turbulentnem času, ko se dnevno soočamo z mnogimi svetovnimi katastrofami, je forum, kot je današnji, velika priložnost. Voditeljstvo je namreč v takih trenutkih še pomembnejše, kot je sicer. Odločitve svetovnih vodij nas peljejo v svetlejšo prihodnost ali v še več katastrof. Vloga voditeljic je pri tem nenadomestljiva. Odločno se moramo zavzemati za mir. Nobenih ciljev in zavez, ki ste jih, drage kolegice, zapisale v prejšnjih letih, ne bo mogoče uresničiti, če ne bomo živeli v miru. Prva misel vsake mame je, naj bo otrok zdrav in srečen. Naj živi v miru. Samo tako lahko vsak od naših otrok izkoristi vse svoje potenciale, ki jih je prinesel s seboj na svet. Si želimo, da umirajo v vojnah? Kako naj bo zdrav in srečen, kako naj izkoristi svoje potenciale, če živi v onesnaženem okolju, v vojnah, v razbitem svetu, brez doma, v svetu, ki se še vedno razvija izrazito neuravnoteženo. In vsak otrok je naš otrok. Ni pomembno, kje se rodi, kakšne vere je in kakšno barvo kože ima. To so vsi naši otroci. Me smo tudi tiste, ki v največji meri skrbimo za naše starejše, tudi za tiste, ki jim je v življenju treba pomagati, da ga lahko živijo polno in srečno. In vsi starejši so naši starejši, vsi ranljivi so naši ranljivi. Vsi ti v vojnah trpijo. Drage ženske, strnimo naše vrste in zahtevajmo mir. Zahtevajmo mirno reševanje konfliktov, kajti v vojnah ni zmagovalcev. So le vojni dobičkarji, nova neravnovesja in neskončno veliko osebnih katastrof. Zahtevajmo mirovna pogajanja, vključimo se v reševanje konfliktov, zahtevajmo več pravičnosti v prerazporeditvi dobrin v svetu in brezpogojno zagovarjajmo dialog pred orožjem. Le tako, drage kolegice, lahko naredimo največ tudi za vse ženske sveta.«

O dogodku

Na Globalnem forumu voditeljic v Reykjaviku z naslovom Power, Together for Leadership (Global Forum – Women Leaders), se je letos zbralo kar 500 udeleženk. Gre za že tradicionalni dogodek, ki ga soorganizira tudi islandski parlament in vlada, ki jo vodi ženska. Islandska družba je, kar se tiče enakopravnosti zastopanosti žensk v politiki in tudi drugje, med prvimi v svetu. Poslankino sporočilo, ki ga je v imenu Kluba parlamentark prenesla svetovni ženski skupnosti, je bil poziv vsem ženskam sveta, da zahtevajo mir in se vključijo v mirovne procese. Glavna vojna žarišča sveta namreč krojijo moški.

V razpravah je bilo veliko slišati o trendih na področju enakosti. Predstavnice iz vsega sveta, različnih organizacij, parlamentov in vlad so razpravljale o dobrih praksah, zdravstvu, izzivih in priložnostih, pa tudi pasteh uporabe umetne inteligence, o izzivih trajnostnega razvoja, o vlogi žensk pri zagotavljanju globalnega zdravstva in nenazadnje tudi o vlogi moških pri ustvarjanju družbe, ki bo temeljila na enakopravnosti med spoli.

Raziskave kažejo, da je tudi v nordijskih državah, ki veljajo za vzorčni primer enakopravnosti med ženskami in moškimi, viden trend upadanja razumevanja, zakaj je enakopravnost med spoli pomembna. Še zlasti mladi moški, tako kažejo raziskave, v manjši meri zagovarjajo enakopravnost žensk kot njihovi očetje. To nazadovanje je opozorilni znak, da se o enakopravnosti žensk ne morejo pogovarjati le ženske in je treba v zagovorništvo enakopravnosti med spoli vključiti tudi moške, predvsem mlade. Enakopravnost žensk v družbi namreč ne pomeni le boljšega življenja za ženske, ampak boljše življenje za celotno skupnost.

Ženske v Evropski uniji v povprečju zaslužijo 13 % manj kot moški. Za vsak evro, ki ga zasluži moški, ženska za enako delo zasluži le 0,87 evra. Letos se je na ravni Evropske unije napredek na področju odpravljanja razlik med spoloma ustavil. Gre za resno opozorilo, da zagovorništvo enakosti med spoli na področju plačila za opravljeno delo in na drugih področjih ni opravljena naloga, pač pa trajen in zelo pomemben proces.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo