NOVICA

Žrtvam kaznivih dejanj želimo zagotoviti lažji in hitrejši dostop do odškodnin
30.03.2023
8T8A1944i
Foto: Matija Sušnik / DZ

Poslanke in poslanci Svobode, SD in Levice so v parlamentarno proceduro vložili predlog novele zakona o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj, ki predvideva pridobitev odškodnine iz državne sheme ne glede na državljanstvo žrtve. Poleg tega zakonski predlog prinaša možnost, da se upravičenec do odškodnine odpove sodnemu varstvu, kar bi zagotovilo hitrejšo pravnomočnost odločbe. S tem bi se v dobro žrtve olajšal oziroma pospešil postopek pridobitve odškodnine.

»Z novelo uresničujemo predloge varuha človekovih pravic na področju enakosti spolov in boja proti trgovini z ljudmi. Prav tako pa z zakonskim predlogom sledimo koalicijski zavezi o spoštovanju neodvisnih institucij in človekovih pravic,« pojasnjuje naša poslanka Svobode Lucija Tacer, ki je prvopodpisana pod predlog novele. Veljavni zakon o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj relativno dobro pokriva povrnitev odškodnin žrtvam in njihovim svojcem, prostor za izboljšave pa je v primeru žrtev trgovine z ljudmi.

Ker gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona ter za njegovo uskladitev s pravom Evropske unije v koaliciji predlagamo obravnavo po skrajšanem postopku. Po naši oceni novela ne bi imela posledic na državna proračuna za leti 2023 in 2024.

Sicer je v Sloveniji trgovina z ljudmi še vedno najpogosteje prepoznana za namene spolnega izkoriščanja oziroma izkoriščanja prostitucije, redkeje pa so prepoznane druge oblike izkoriščanja. Zaznana je prisotnost organiziranih skupin beračev, vendar gre pri tej obliki v glavnem za tranzit teh oseb skozi Slovenijo.

V letu 2017 je bilo v Sloveniji prepoznanih 66 žrtev trgovanja, pri čemer je šlo v vseh primerih za trgovino z ljudmi za namen spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja. Eden novejših pojavov, ki je v nekaterih primerih lahko povezan s trgovino z ljudmi, so prisilne poroke mladoletnih deklet romske in tudi drugih skupnosti. V začetku leta 2018 pa smo se v naši državi prvič srečali tudi z izvršitveno obliko trgovine z ljudmi za namen izvajanja kaznivih dejanj.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: