Ko sem se odločil, da bom postal del podmladka Gibanja Svoboda, sem to storil zaradi želje in nuje po spremembah v družbi. Sam verjamem v pravično, odgovorno in svobodno družbo. Zato smo se v Gibanje Svoboda Mladi odločili, da podamo pobudo za razpis referenduma glede osebne rabe konoplje. Veseli me, da bomo 9. junija odločali tudi o tem vprašanju!

Zato smo se v Gibanje Svoboda Mladi odločili, da podamo pobudo za razpis referenduma glede osebne rabe konoplje.

Zakaj konoplja? Ker verjamem v osnovno človekovo pravico, da vsakdo lahko svobodno odloča o svojem telesu, pa tudi v moč narave, ki nam lahko pomaga izboljšati kakovost življenja. Glede na trende in izkušnje drugih držav je jasno, da je regulacija osebne rabe konoplje smiselna. Omogoča uporabo v nadzorovanem okolju, kar preprečuje neželene učinke in zmanjšuje nevarnosti, povezane z nelegalno trgovino. Poleg tega je več kot očitno tudi to, da je več desetletij trajajoča vojna proti drogam izgubljena, saj ni prinesla želenih rezultatov.

Medicinska raba konoplje predstavlja pravo zdravstveno alternativo za mnoge ljudi, ki se spopadajo z različnimi zdravstvenimi težavami. Zakaj bi jim odrekli to možnost, če lahko s tem izboljšamo njihovo življenje in zmanjšamo njihove bolečine? V Sloveniji je zelo malo predpisanih zdravljenj s konopljo, saj je njena proizvodnja prepovedana. Namesto da bi izkoristili potencial, ki ga imajo naši raziskovalni inštituti, smo prisiljeni uvažati konopljine izdelke. S tem ne le zapravljamo potencial, ki ga imamo doma, temveč tudi omejujemo dostop do učinkovite medicinske terapije za tiste, ki jo najbolj potrebujejo.

Medicinska raba konoplje predstavlja pravo zdravstveno alternativo za mnoge ljudi, ki se spopadajo z različnimi zdravstvenimi težavami.

Sam se bil priča številnim primerom, kjer je trenutna zakonodaja na področju konoplje povzročila več škode kot koristi. Izkušnje nam govorijo, da neustrezna zakonodaja ruši avtoriteto sodišč, hkrati pa se mi zdi nesprejemljivo, da so kazni za tako majhne prekrške pogosto enake kot za veliko resnejše prekrške, kot je na primer vožnja pod vplivom alkohola.

Sam sicer ne uživam konoplje, vendar menim, da je ključnega pomena, da konoplji odvzamemo stigmo. Stigmatizacija uporabnika konoplje namesto ponujanja pomoči in ozaveščanja o morebitnih tveganjih je škodljiva tako za posameznika kot za celotno družbo. Namesto da uporabnike stigmatiziramo, bi morali izobraževati o odgovorni rabi in o morebitnih negativnih posledicah. S tem bomo lahko ustvarili bolj odprto, strpno in informirano družbo, ki temelji na znanju in razumevanju.

Želimo si, da bi se odločitve sprejemale na podlagi znanstvenih dejstev, empatije in spoštovanja do individualnih svoboščin.

Z obema referendumskima pobudama želimo v naši družbi odpreti konstruktivno razpravo. Želimo si, da bi se odločitve sprejemale na podlagi znanstvenih dejstev, empatije in spoštovanja do individualnih svoboščin. Prepričan sem, da smo pripravljeni na to odgovornost in da bomo skupaj zgradili boljšo, bolj strpno in bolj odprto družbo.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo