Funkcija

Ministrica za infrastrukturo

Izobrazba

Magisterij iz področja managementa neprofitnih organizacij

Dodatno

Prva ženska, ki je vodila slovensko vlado

Leta 1994 sem diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, leta 2006 magistrirala na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s področja managementa neprofitnih organizacij. 

Leta 1995 sem se zaposlila na Ministrstvu za gospodarstvo, kjer sem med drugim sodelovala pri postavljanju mreže za pospeševanje malega gospodarstva. 

V letih od 1999 do 2011 sem bila zaposlena na Ministrstvu za finance, od leta 2006 kot Generalna direktorica Direktorata za proračun. Odgovorna sem bila za državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in črpanje evropskih sredstev. Leta 2007 in 2008 sem sodelovala pri pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, vodila sem podskupino za proračun. 

Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 sem bila izvoljena za poslanko in v Državnem zboru kot poznavalka javnih financ prevzela vodenje Komisije za nadzor javnih financ. 

V letih od 2013 – 2014 sem kot prva ženska v zgodovini države opravljala funkcijo predsednice Vlade Republike Slovenije. 

V letih od 2014-2018 sem bila poslanka Državnega zbora, leta 2018 pa je prevzela vodenje Ministrstva za infrastrukturo. 

Od leta 2021 do 2022 sem do nastopa funkcije državne sekretarke na Ministrstvu za infrastrukturo ponovno opravljala delo poslanke Državnega zbora. 

Ministrstvo za infrastrukturo sodeluje pri naložbah v železniški in cestni promet. S pomočjo načrtovanih ukrepov bodo do leta 2026 podprli dolgoročno trajnostno rast ter se spopadli z izzivi zelenega in digitalnega prehoda.