Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v oddaji 24ur zvečer o pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v oddaji 24ur zvečer o pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

»Večkrat smo povedali, da zakon sam po sebi ne bo dovolj, da posegamo s to plačno prenovo na vse elemente delovnega razmerja, ki nekako vplivajo tudi na samo maso plač. Pogajamo torej mnogo več, pogajamo kolektivne pogodbe, pogajamo dopuste, dodatna pokojninska zavarovanja in vse, kar k temu sodi,« je v oddaji 24ur zvečer poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Dodala je, da za izvedbo tako kompleksne prenove plačnega sistema niso ključni datumi, kot rok za zaključek pogajanj se namreč omenjena 30. junij, ko naj bi se zakonodajni predlog plačne prenove vložil v zakonodajno proceduro: »To je pač datum, ki smo si ga določili, ki je tudi opredeljen v načrtu za okrevanje in odpornost. Ključni datum je, kdaj se bo začela potem izvajati ta dogovorjena plačna reforma.«

Vlada se je sicer že takoj ob nastopu mandata soočala  s tremi odprtimi stavkovnimi zahtevami, ki jih po zakonu mora pogajati in skleniti dogovore. Kot pravi ministrica je to botrovalo k temu, da v zdravstvu in socialnem varstvu s pogajanji nekoliko prehitevajo. O sami reorganizaciji pogajanj pa pravi, da »je edino smotrno, da pogajanja vodimo iz enega vira, torej da je ena skupina zadolžena za vsa, tudi področna pogajanja. V vladi smo se dogovorili tudi, da imamo eno skupino, ki je neodvisna od vseh teh pogajanj, ki bo sproti izračunavala in prikazovala vse učinke, tako sindikalnih strani, ki jih bomo prejemali v teh pogajanjih, kot tudi kar bomo sindikatom predlagali sami«. Ministrica je prepričana, da je taka reorganizacija bila pričakovana in edina primerna za to, da so pogajanja učinkovitejša. 

Pogajanja pa so tudi že prinesla nekatere rezultate, poudarja ministrica: »Prejšnji teden smo dosegli na nek način preboj, potrdili smo namreč novo plačno lestvico, dosegli smo soglasje glede nove plačne lestvice, glede razmerij med posameznimi plačnimi razredi, glede hitrosti napredovanja, glede tega, da stebre sploh imamo.« Konkretni dogovori, kot je na primer tisti o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu, socialnem varstvu in še nekaterih drugih delih javnega sektorja, so se tudi že začeli izvajati, poudarja ministrica. 

Dodala je še, da »vlada jemlje sindikalno organiziranost in sindikate kot enakovredne partnerje. Torej v ničemer sindikati niso ovirani, nihče jih ne ovira pri tem, da tudi sami kaj predlagajo. V bistvu ves čas pričakovati, da bo vlada prihajala z nekimi predlogi, na katere se bodo potem oni odzivali in ne predlagali ničesar, mislim da se tudi o tem lahko pogovarjamo, sploh če smo enakovredni partnerji«.

»Treba je povedati, da bomo le s prenovo plačnega sistema zagotovili, da se plača 25 tisoč javnih uslužbencev, ki se v tem trenutku nahaja pod minimalno, ponovno in primerno ovrednoti,« je še povedala.  

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo