»Volivci so na posvetovalnem referendumu politiki dali signal, naj v volilnem sistemu nekaj spremeni. Da naj to stori tako, da bodo imeli volivke in volivci tudi na parlamentarnih volitvah večjo možnost izbire, kdo jih bo v državnem zboru zastopal. Po trenutni ureditvi je namreč tako – ko dobite vi listek v svojem okraju, vam je lahko neka stranka blizu, ampak vam kandidat tiste liste v posameznem okraju morda ne odgovarja,« je nujnost uvedbe preferenčnega glasu tudi na volitvah poslank in poslancev v državni zbor pojasnil poslanec Svobode Lenart Žavbi. Volivke in volivci so namreč na posvetovalnem referendumu 9. junija jasno izrazili svojo voljo – več kot 70 % jih je uvedbo preferenčnega glasu podprlo.

Z dialogom in tehtanjem predlogov do najboljše rešitve

Ker smo v Svobodi obljubili, da bomo voljo ljudi spoštovali in naredili vse, da jo tudi udejanjimo, je predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob gostiltudi sestanek vseh parlamentarnih strank na to temo.

»Sestanek pri premierju je bil izjemno tvoren in vse tri stranke koalicije ter stranka NSi smo se zavezali, da bomo odprli dialog. Ko govorimo o tako državotvorni stvari, kot je volilni sistem, je ključno, da damo argumente na mizo brez nekih pretiranih čustev in politične melodrame. In danes je razprava na to temo zelo korektna,« je razpoloženje na sestanku povzel Žavbi.

Sestanek pri premierju je bil izjemno tvoren in vse tri stranke koalicije ter stranka NSi smo se zavezali, da bomo odprli dialog.

Opozoril je, da ima vsak volilni sistem svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba tehtati, da pridemo do najučinkovitejše rešitve. Za izhodišče so zdaj vzeli predlog, ki je bil pri predsedniku Pahorju usklajen v prejšnjem mandatu, za njegovo sprejetje pa so takrat zmanjkali trije poslanski glasovi. Takrat so predlog podprli tudi poslanci NSi, ki pa so zdaj na mizo dali drugačen predlog, ki ga bomo proučili, je dejal Žavbi: »Gre za korekten predlog, ki naslavlja tudi vprašanje, ali bi, če bi ob uvedbi preferenčnega glasu ostali pri sedanjih osmih volilnih enotah, to pomenilo, da bo izvoljenih manj poslancev s podeželja. Zato je bil – pod črto – sestanek izjemno konstruktiven in se veselimo začetka septembra, ko se bomo prihodnjič dobili.«

Interpelacije ne bomo podprli

V oddaji so govorili tudi o morebitni vnovični interpelaciji ministrice za digitalno preobrazbo, ki jo je napovedal SDS, in sicer zaradi medijskih poročanj o osnutku revizijskega poročila računskega sodišča, ki niti ni javen dokument. Pri tem je treba opozoriti še, da gre zgolj za osnutek, nikakor ne za končno poročilo in zato tudi ne vsebuje odziva ministrstva in dodatnih pojasnil. To hkrati pomeni, da kakršnih koli uradnih zaključkov in ugotovitev računskega sodišča ni.

Prav tako je SDS šele napovedal interpelacijo, njenega besedila še nismo videli, je poudaril Žavbi: »Korektno je počakati besedilo in se potem do njega opredeliti. Ampak ne pričakujem, da bi lahko besedilo interpelacije spremenilo našo voljo, ki je bila nazadnje izražena pred tremi meseci. Ne pričakujem, da bi mi lahko to interpelacijo kakor koli podpirali, mislim, da bomo odločno proti.«

Kar Izrael želi, to SDS stori

Poslanec Lenart Žavbi se je kratko in jedrnato odzval tudi na potezo opozicije, ki je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o priznanju Palestine. S kratkim komentarjem ‘Izrael okom, SDS skokom‘ je izrazil svoje prepričanje, da SDS dela po nareku Izraela.

Opozicija je namreč v omenjeni zahtevi ocenila, da je koalicija pri sprejemanju sklepa vlade o priznanju Palestine kršila ustavo in poslovnik državnega zbora. Medtem smo tako v Svobodi kot celotni koaliciji prepričani, da je bil postopek izpeljan tako, kot je treba.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo