Minister za obrambo Marjan Šarec je bil gost v Delovem podkastu. Spregovoril je o neurjih, ki so v zadnjih dveh tednih prizadela Slovenijo, in vlogi Ministrstva za obrambo pri odpravi posledic.

Minister za obrambo Marjan Šarec je bil gost v Delovem podkastu. Spregovoril je o neurjih, ki so v zadnjih dveh tednih prizadela Slovenijo, in vlogi Ministrstva za obrambo pri odpravi posledic.

Obljube, ki jih damo o pomoči ob nesrečah, niso prazne

»Človek ob takšnih prilikah ugotovi, kako smo majhni. Lahko se napenjaš in misliš, kaj vse si, ko pa pride narava, je v hipu vse končano,« je v Delovem podkastu dejal minister za obrambo Marjan Šarec, ki je v zadnjih tednih obiskal številna območja po Sloveniji, ki so jih prizadela neurja.  V primeru ekstremnih vremenskih pojavov sta prisotnost in hitra odzivnost ministrstva na terenu nujni in tako bo po besedah ministra za obrambo tudi v prihodnje: »Tja gremo z namenom, da koordiniramo zadeve. Že lani v času požara na Krasu sva s predsednikom vlade dnevno usklajevala aktivnosti, predsednik vlade je urgiral tudi pri pomoči letal za gašenje iz sosednjih držav

Kot poudarja Šarec, pri obiskih na terenu ne gre le za deljenje praznih obljub o pomoči, država te obljube tudi izpolni. Gasilska društva so tako po požaru na Krasu prejela izplačila, s spremembo zakona so se tudi pohitrili postopki za povrnitev intervencijskih stroškov občinam. Po prvih ocenah bo intervencijskih stroškov ob neurjih 12. in 13. julija za 2.391.191 evrov, 91 prizadetim občinam pa bodo povrnjeni že avgusta. Za lažje spopadanje s požari sta v Slovenijo že prispeli dve letali za gašenje iz zraka, ki ju je kupila država, za lažje soočanje z vremenskimi ujmami pa je Slovenija kupila tudi 40 novih specializiranih vozil z opremo za intervencije. 

Nedavno je bila predstavljena tudi namera vlade, da z novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč drastično skrajša čas izplačila sanacijskih stroškov zaradi posledic neurij, občine pa bodo upravičene do 20-odstotnega vnaprejšnjega plačila.

Slovenska vojska ima ob nesrečah pomembno vlogo

»Tudi letos smo, tako kot lani na Krasu, takoj aktivirali Slovensko vojsko, ki je šla na teren, glede na potrebe pa smo tudi podaljševali njeno prisotnost,« je povedal Šarec. Pomoč vojske je občinam in pripadnikom civilne zaščite ponudil že takoj, ko so se pokazale vse razsežnosti neurij, s katerimi se soočamo to poletje. Pri tem je minister še poudaril, da so ujme v minulih dneh pokazale moč narave, po drugi strani pa se je vnovič  pokazala velika solidarnost in pripravljenost ljudi za pomoč sočloveku.

V pogovoru se je dotaknili tudi investicij v Slovensko vojsko in s tem povezanih kadrovskih potreb: »Kadrovski trendi niso dobri že zadnjih 10 let, mi smo naredili vrsto sprememb, od pohitritve postopkov za zdravniške preglede, do promocijskih aktivnosti.« S spremembo Zakona o službi v Slovenski vojski se lahko po novem zaposlijo tudi tisti, ki imajo končano osnovno šolo in bodo srednjo šolo dokončali ob delu. Več zanimanja za vojsko lahko po Šarčevem prepričanju spodbudijo tudi vlaganja v opremo: »Modernizacija Slovenske vojske, nova, sodobna oprema je zagotovo tisto, kar lahko pritegne mlade, da se bodo odločili za vojaški poklic

»V Svobodi se počutim zelo dobro.«

Minister Šarec, ki je nekoč tudi sam zasedal premierski položaj, je v pogovoru poudaril še, da za večje spremembe en mandat vlade pogosto ni dovolj, o učinkovitosti katerekoli vlade pa je po enem samem letu zato še prezgodaj govoriti. 

Dodaja tudi, da se v Svobodi počuti dobro: »Gibanje Svoboda je sredinska stranka, tako kot je bila naša. Jaz se tukaj počutim zelo dobro.« Tudi na sejah vlade so, poudarja Šarec, različna mnenja dobrodošla, seje so po ministrovi oceni zelo konstruktivne, debata na noben način ni omejena, vsakršne pomisleke in vprašanja pa predsednik vlade dr. Robert Golob vzame v obzir. 

Celoten podkast si lahko ogledate na tej povezavi

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo