Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob v intervjuju na Kanalu A o aktualnih političnih temah, preteklem letu in obetih za prihodnost na področju zdravstva, reformi plač v javnem ...

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob v intervjuju na Kanalu A o aktualnih političnih temah, preteklem letu in obetih za prihodnost na področju zdravstva, reformi plač v javnem sektorju ter prihajajočih evropskih volitvah.  

»Vsakemu politiku je najbolj enostavno, da se ne loteva ničesar in da poskuša samo plavati in iskati priljubljenost. Priljubljenost si najlažje pridobiš tako, da kritiziraš stvari in ne tako tako, da jih spreminjaš. Mi smo se zaradi res velikega zaupanja ljudi na volitvah odločili, da ne glede na to, da je izvajanje sprememb zagotovo tvegano, v to gremo,« je v intervjuju na Kanalu A poudaril predsednik vlade in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob. 

Gibanje Svoboda je na zadnjih državnozborskih osvojilo rekordno število sedežev v parlamentu. Gre za jasen signal državljank in državljanov, da si želijo korenitih sprememb na področjih, ki so bila v preteklih desetletjih zapostavljena. »Teh sprememb se ne bomo ustrašili. Izvajamo jih naprej in verjamem, da bo na koncu rezultat bistveno boljši od tega, kar smo dobili v roke,« je še jasen dr. Golob.  

Skozi celoten proces sprememb se prilagajaš, se učiš in rasteš

»Katera je točno tista pot, ki bo pripeljala do cilja? Tudi v gospodarstvu se ne ve že v naprej, katera je prava pot, ampak je fleksibilnost in prilagodljivost tisto, kar na koncu šteje. Sam verjamem, da je tako tudi v politiki. Skozi celoten proces se prilagajaš in se seveda tudi učiš ter rasteš,« razlaga dr. Golob, ki, kot sam pravi, ni nikdar imel težav s priznavanjem svojih napak.

Rezultati so kljub temu že vidni, tako na področju zdravstva, kot drugje. Vsekakor so dosedanji ukrepi tudi dobra popotnica v leto 2024, je prepričan predsednik vlade: »Marsikaj smo se naučili o zdravstvu. Na primer da ne moremo staviti samo na to, da bomo težave reševali z več denarja. To je bila filozofija nekaterih bivših ministrov: Dajte denar in potem se bo sistem sam reorganiziral. To se je pokazalo kot zgrešeno. Danes stavimo na množico korakov in ukrepov. Manjših, manj vidnih, ki pa bodo, verjamem, dali boljše rezultate. Verjamem, da bo nova ministrica, ki ima sistemski pristop, uspela upravičiti naše zaupanje in da na koncu ne bo to, da je zdravje naša največja vrlina, samo mantra, ampak tudi dejansko rezultat delovanja te vlade,« še dodaja.  

Enotnost je pri najpomembnejših vprašanjih v družbi ključna

»Ocenjujem, da je ena stvar, ki je najbolj pomembna in pri kateri lahko stremimo k enotnosti. In to je v tem, da začnemo pozitivno naslavljati največje družbene probleme. Jaz to imenujem pozitivna družbena klima. Zato ker se mi zdi, da takrat, ko si vsi prizadevamo, da so vsi naši koraki usmerjeni v zadovoljstvo nas samih, pa sočloveka in cele družbe, da takrat lahko motiviramo ljudi, da v resnici lahko naredimo in več in boljše,« meni predsednik vlade.  

Ni pa to nujno pristop, ki bi se obrestoval pri vseh ukrepih in reformah, saj smo si, kot še poudarja dr. Golob, ljudje različni. Pri reševanju zdravstva je na primer ta koalicija prava, saj si prizadevamo za krepitev javnega zdravstva napram privatnemu: »Predlogi opozicije, ki bi bili usmerjeni v krepitev javne zdravstvene mreže s poudarkom na javnih zavodih, so seveda dobrodošli. Žal večina predlogov, ki jih dobivamo s strani opozicije, gre v smer krepitve zasebne veje v zdravstvu. Ne verjamem, da je to lahko rešitev našega zdravstvenega sistema 

V javnem sektorju ne moremo več težav reševati parcialno

»Drži, da je sodna veja oblasti bila od leta 2008 praktično popolnoma zanemarjena, njihove plače so ostale enake, tudi z inflacijo se niso usklajevale in so realno v tem času padle,« je spomnil predsednik vlade. A poudarja, da vlada ne more sprejeti dogovora parcialno samo za sodno vejo oblasti, brez da bi izpeljala enako reformo tudi za preostanek javnega sektorja: »V lanskem letu je bil pripravljeni predlog usklajen, z njim so se strinjali tako sodniki in tožilci kot tudi vlada. Torej, kako naj izgleda reforma njihovega plačnega sistema ali če hočete, sodnega stebra. Ta dogovor je dosežen 

Da bi plače ponovno uredili samo za en del javnega sektorja, bi bilo nepošteno do ostalih, meni predsednik Golob. Poleg tega so Slovenijo vmes prizadele poplave, zaradi katerih so tudi pogajanja o plačni reformi nekoliko zastala, razlaga predsednik vlade: »Zadnja plačna reforma se je izvajala leta 2008. Naša vlada je prva po štirinajstih letih, ki je uskladila plače z inflacijo. Dodatnih šest mesecev pa je v primerjavi s štirinajstimi leti nekaj, kar vsak razumen sprejme kot nek kompromis, nujen zaradi situacije, v kateri smo zaradi poplav,« meni dr. Robert Golob.  

Pred prihajajočimi evropskimi volitvami: V Bruslju bomo glas miru

»Želimo se profilirati kot tista stranka, ki bo v Bruslju aktivno zagovarjala politiko miru. Žal večina strank danes tudi v pripravah na evropske volitve zagovarja izrazito desna stališča tako na področju varnosti, predvsem pa tudi miru. V Svobodi bomo, kar se tega tiče, drugačni in upamo, da bodo ljudje to razumeli in pa predvsem potrdili, da potrebujemo tudi v Bruslju več pogovorov o miru ter mogoče manj o vojni in oboroževanju,« je poudaril dr. Robert Golob. Vstopili smo namreč v leto evropskih volitev, kjer bodo varnostjo povezane teme nedvomno v ospredju. 

Povedal je še, da je pomembno, da evropski komisar, ki ga predlaga Slovenija, ne pozabi, da je Slovenec, četudi seveda ta funkcija formalno ni vezana na interese katerekoli posamezne države članice. Ob poplavah, ki so Slovenijo prizadele v avgustu lani, nam je namreč dejstvo, da je »naš komisar Lenarčič zadolžen ravno za področje civilne zaščite, pomagalo pri tem, da smo prišli do rešitev, ki so bile za Slovenijo takrat nujne, tudi bistveno boljše od tistih, ki smo jih morda pričakovali in da smo dobili na koncu več sredstev,« je prepričan predsednik vlade.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo