Poslanec Svobode Lenart Žavbi v oddaji 24ur zvečer o kandidatu za notranjega ministra, ki se je uspešno predstavil pred pristojnim parlamentarnim odborom.

Poslanec Svobode Lenart Žavbi v oddaji 24ur zvečer o kandidatu za notranjega ministra, ki se je uspešno predstavil pred pristojnim parlamentarnim odborom.

Uvodoma je poslanec spomnil, da je funkcija ministra za notranje zadeve, tako kot vsaka ministrska funkcija, v prvi vrsti politična. Tako je vsak minister, kot pravi, »politično odgovoren državljanom, poslancem in predsedniku vlade. Seveda pa bo moral bodoči minister dopustiti vodilnim v policiji proste roke, da samostojno izvajajo operativne postopke«.

Prepričan je, da bo prednost Boštjana Poklukarja poznavanje dela na notranjem ministrstvu. “Če bo na seji državnega zbora kandidat potrjen, se mu ne bo treba spoznavati z delom ministrstva, pač pa bo prišel v hišo in v trenutku začel delati tako, kot je treba,« je prepričan Žavbi.  

Poudaril je, da je kandidat za ministra na predstavitvi v državnem zboru zelo jasno opisal postopek, kako se bo lotil depolitizacije policije: »Kandidat je jasno povedal, da bo nacionalni preiskovalni urad dobil več pristojnosti in avtonomnosti pri svojem delovanju. Depolitizacija bo potekala brez vmešavanja politike v policijsko delo in akcije, kot smo to videli v času prejšnje vlade.«

Spomnil je, da je policija na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 na specializirano državno tožilstvo predala 13 naznanil sumov storitve kaznivih dejanj. Tudi volivci in stroka so so jasno povedali, kaj si mislijo »glede odstranjevanja bralcev ustave na Trgu republike in glede ravnanja policije na protestih«.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo