Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič v Tarči in 24ur zvečer.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič v Tarči in 24ur zvečer.

Prejšnji teden je notranja ministrica v javnost lansirala sporočilo, da se v policiji dogajajo politični pritiski in zato je predsednik vlade od v. d. generalnega direktorja policije zahteval poročilo, je uvodoma pojasnila podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič. In poročilo je jasno, političnih pritiskov in vplivanja na policijo v času te vlade ni bilo: »Se politika, to se pravi nihče od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, ni vpletal v delo policije, torej ni želel pridobiti informacij o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija ali vplivati nanje. Torej pritiskov na samostojnost delovanja policije ni bilo.«

Je pa spomnila na predvolilne obljube trenutne vladajoče koalicije in tudi stranke Gibanje Svoboda, da se bo od tistih, ki so izvrševali oziroma snovali in izvajali nezakonite, neustavne, neetične in nestrokovne ukrepe zoper državljanke in državljane v mandatu prejšnje vlade, zahtevala odgovornost. »Ne gre za revanšizem. Gre za klicanje na odgovornost tiste, ki so bili nestrokovni, neetični, ki niso ravnali v skladu s kodeksom policijske etike in so izvrševali neustavne in nezakonite ukrepe. Predvsem snovalce teh ukrepov,« je dejala in poudarila, da je precej nenavadno, kako nekaj, kar je še pred kratkim bila politična obljuba, ki je bila v kampanji dobro sprejeta in dobila zaupanje tudi na volitvah, danes nekateri ocenjujejo kot politični pritisk.

»Predvsem si želimo vzpostaviti to, kar smo obljubljali volivkam in volivcem. Naš program želimo izvrševati in verjamem, da moramo senzacionalnost, ki je zdaj prevzela cel ta primer okrog premierja in pa ministrice za notranje zadeve, končati. Ne gre za politične pritiske, še manj gre za politično vmešavanje, ampak gre preprosto za izgubo zaupanja,« pa je spomnila, da je zaupanje med ministri in premierjem, ki je prvi in zadnji odgovoren za izvrševanje vladnih odločitev in vladne politike, nujno.

Zadnji video posnetki

Oglejte si video izjave, posnetke in nagovore o različnih temah in politikah Gibanja Svoboda. V Svobodi zagovarjamo osebni pristop.

Preglej celotno video galerijo
Za svobodo in mir se je zmeraj vredno boriti
Tomaž Vesel o vlogi kandidata za evropskega komisarja
Tomaž Vesel o svojem pogledu na listo kandidatk in kandidatov Svobode
Verjamemo v enotno in solidarno Evropo